Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologisk kollaps

Annons

Svar till Lennart Fremling, den 24 juni

Lennart Fremlings (fp), politik går ut på att kraftbolagen, inte miljön, ska bestämma över energipolitiken. Därför behövs ingen energihushållningsplan, möjligen miljöavgifter. Vilka energirelaterade avgifter vill folkpartiet belasta Dalarnas i särklass största energiförbrukare, SSAB och Kvarnsvedens pappersbruk, med?

Dessutom agerar folkpartiet i verkligheten mot marknadsekonomin och för fortsatt subvention av den koldioxidbelastande elvärmen i enlighet med Fremlings önskan att "genom priset få marknaden att konsumera vissa typer av energi".

Således har folkpartiet inte stött miljöpartiets riksdagsmotion om att övergå till timvis debitering av elförbrukningen, det vill säga att elpriset ska vara direkt kopplat till produktionskostnaderna. Ett sådant system skulle göra den i dag subventionerade elvärmen betydligt dyrare, speciellt under kalla vinterdagar.

Själv motionerade jag för drygt två år sedan om att Falu elverk skulle införa timvis debitering av elpriset för att på så sätt få kunderna att betala de verkliga produktionskostnaderna för sin elförbrukning.

Min motion fick inte stöd av folkpartiet i Falun.

Folkpartiet gör sig förtjänt av beteckningen kollapsparti. Dessutom har man tydligen inga planer på att förhindra en framtida ekologisk kollaps orsakat av ineffektiv energianvändning.

Göran Bryntse

Mer läsning

Annons