Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekolog räddade skog

Annons

- En värdefull skog. I området finns bland annat jättemyrstackar och unika svampar, säger hon.

Under torsdagen larmades kommunekolog Pia Söderström av oroade privatpersoner sedan avverkningsmaskiner körts in i den kommunala granskogsmarken vid slalombacken. Området på tre hektar används ofta av förskolor, friluftsfrämjandet, privatpersoner och skolor för friluftsliv och rekreation.

I området finns bland annat enorma myrstackar och den sällsynta svampen "Jordstjärna".

Vid alla kommunala avverkningsärenden ska kommunens ekolog informeras. Genom en kommunikationsmiss informerade de ansvariga aldrig kommunekologen. Tack vare att enskilda slog larm kunde misstaget uppmärksammas.

- Jag fick vetskap om detta i ett mycket sent skede. Tack och lov hade inga värdefulla delarna blivit avverkade. I "Mulleskogen" finns jordstjärnor och enorma myrstackar, upp mot två meter höga. Men det mest värdefulla är ändå att skogen är tätortsnära - och att den används för rekreation av många privatpersoner, skolor och föreningar, säger Pia Söderström.

Tillsammans med Korsnäs representant inventerades området under torsdagen.

- Meningen var att hela området skulle avverkas till 25 procent. Nu avverkas endast de angränsande områdena. Den gallringen har jag godkänt eftersom det bra för miljön och växtligheten. Det ska bland annat bli betesmarker i vissa områden, säger Pia Söderström.

Entreprenören Korsnäs är glad över att saken klarats ut innan det var för sent.

- Vi tyckte själva det var något konstigt med det här. Bra att vi fick rätt information till slut. När vi väl sätter igång med maskinerna går det snabbt att ta ned träd, säger gallringens lokale arbetsledare.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons