Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Eken" pekade ut tjuven

Annons

Erik "Eken" Johansson från Ludvika fick mer eller mindre en chock under onsdagen. Detta efter ett skriftligt beslut av länspolisen i Falun att en förundersökning av inbrott och stöld i två av hans firmabilar skulle läggas ned.

- Hur kan det vara möjligt? Jag har hämtat mitt stöldgods hos gärningsmannen och berättat för polisen vem det var. Killen har till och med erkänt.

- Trots detta skriver polisen "brottet går ej att utreda då det för närvarande saknas bearbetningsbara spaningsuppslag". Det är sanslöst, dundrar "Eken"!

Det var under natten mellan 11-12 augusti som en man i 30-årsåldern, boende i Ludvikas ytterområden, bröt sig in i två lastbilar som stod parkerade intill Johanssons företag på Knutsbo.

- Han krossade sidorutorna, stal radio, cd-spelare, cd-skivor och slangade runt 200 liter diesel ur varje bil, berättar "Eken".

Stöldanmälan gjordes samma dag som inbrotten hade begåtts. Alltså under torsdagen.

- Jag beslutade mig för att göra egna efterforskningar under dagen och ganska snabbt fick jag klart för mig vem som hade begått stölderna.

Johansson åkte till den misstänkta adressen och mycket riktigt, stöldgodset återfanns på den utpekade adressen.

- Det mesta var dock trasigt men personen som bröt sig in i lastbilarna erkände och lovade att betala senast fredag, säger "Eken".

Så skedde inte och har ännu inte skett och under fredagen besökte han ånyo polisstationen i Ludvika.

- Jag berättade att jag återfått godset, hos vem och var och att mannen hade erkänt. Jag kan aldrig acceptera att någon stjäl och begår inbrott och att personen ifråga sedan dessutom slipper rättsliga åtgärder.

- Vad håller polisen egentligen på med? frågar sig Johansson.

Frågan går självklart direkt till utredningsenheten i Falun som fattat beslut om "ingen förundersökning".

- Det föreligger helt klart ett misstag från vår sida. Misstaget består i att vi tyvärr inte har observerat tilläggsanmälningen som gjordes dagen efter brottsanmälan, säger kommissarie Kent Asp på utredningssektionen i Falun.

- Jag kommer omedelbart att återuppta förundersökningen och meddela kollegorna i Ludvika om saken. Jag beklagar misstaget och skyller till stor del misstaget på en extremt stor arbetsbelastning, säger Kent Asp.

När tidningen meddelar Erik Johansson beslutet blir han lättad.

- Det var ingenting annat än en självklarhet att fallet ska fortsätta att utredas.

- Polisen kommer till dukat bord och behöver inte lägga ned några extra resurser. Som jag ser det är det bara att åka ut och hämta honom. Han har ju erkänt och återlämnat stöldgods till mig.

- Jag tycker synd om polisen. Dom har det inte lätt. Inget folk och inga pengar. Hur ska detta sluta i framtiden?

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons