Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ejforsens kraftverk får nytt liv?

Annons

Kraftverket byggdes ursprungligen 1917. Det var i drift fram till 1978. För ett tiotal år sedan revs de återstående resterna. I dag finns det kvar en kanal för vattenintaget till kraftverket samt ett betongfundament där kraftstationen stod.

- Det som vi vill göra är att sätta tillbaka en turbin och ta vara på det vatten som rinner genom kanalen. Det handlar inte om någon dämning eller ingrepp i älven. Vi behöver inte få ut mer än 20 öre per kilowattimme för att räkna hem investeringen, berättade förvaltare Börje Cedeskog då han presenterade planerna vid ett möte i Sörsjön.

Han berättade vidare att kontakterna hittills, med bland annat länsstyrelsen, varit positiva. Även om det gamla kraftverket i dag är borta så är det juridiskt sett aldrig taget ur drift.

- Politiskt tror vi att det ligger rätt i tiden att utnyttja små kraftverk och ta tillvara de möjligheter som finns, speciellt då det inte är något nytt ingrepp i naturen, menade Cedeskog.

Mötesdeltagarna var också uteslutande positiva till det här förslaget. Av ortsborna var det ingen som var kritisk. Tvärtom, de som uttalade sig tyckte att det var värt att försöka få bygga upp kraftverket igen.

Astor Eriksson, Yttermalung, aktiv älvräddare sedan ett 30-talet år, ansåg emellertid att det är slöseri med pengar att ens utreda frågan igen.

- Det kommer aldrig att gå igenom då Ejforsen ligger i ett källflöde till Västerdalälven, som är skyddad genom riksdagsbeslut, hävdade Eriksson och varnade för en ny älvstrid.

- Det som Astor Eriksson talar om är ju hur det varit. Nu är det 2003 och alla gamla beslut är väl inte evinnerliga. Större auktoriteter än minister Anna Lindh har fått ändra sig, ansåg Ove Lindh, Högstrand med instämmande av Malte Martinsson, Sörsjön, m fl.

- När det gäller lagligheten så får vi väl se i den prövning som kommer i miljödomstolen. Vi tror på idén och mötet hade en positiv inställning till att vi går vidare, konstaterade Börje Cede-skog.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons