Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ejendals satsar för att möta tuff konkurrens

Annons

Ejendals har utvecklat egna material och funktioner till handskarna för att försöka få ett försprång till sina konkurrenter. Man har tagit fram ett tiotal olika modeller i ett syntetmaterial som kan “andas", och har lagt till förstärkningar där risken för skador är störst.
På torsdagen visades den nya kollektionen för ett 40-tal kunder hos Ejendals lager och kontor i Leksand.
Företrädare för SSAB, Sandvik och ABB satt på några av stolarna i lagerhallen.
Den största kunden, Volvo, fanns inte på plats denna dag. Ejendals har en stark ställning på sin marknad. 40 procent av alla skyddshandskar som säljs i Sverige, och drygt 30 procent av alla skyddsskor, är från Ejendals . Totalt omsätter företaget 350 miljoner, något tiotal miljoner går på export.
Bolaget ägs av Per-Olof Ejendal. Han fanns med i publiken när företagets vd, Johan Börjesson presenterade bolaget för kunderna. Den 39-årige vd:n är Per-Olof Ejendals systerson. Johan Börjesson har varit i ledningen för Ejendals sedan augusti 2001. Dessförinnan arbetade han sex år på SKF i Göteborg.


Hur är det att arbeta med en så nära släkting?
- Det fungerar bra. Internt kan det vara svårt ibland. För dem (de anställda) kan det vara svårt att veta vem man ska titta på. Men P-O ger mig full frihet. Han har förstått att det inte går att åka in och köra över mig. Och så har vi en professionell styrelse, säger Johan Börjesson.

Hur är det för en göteborgare att bo i Leksand?
- Bättre än folk kan tro. Man får ta vara på bygdens möjligheter. Jakt, natur och skidor. Och så reser jag mycket, jag försöker hålla kontakten med vänner.

Hur är det att vara vd?
- Det fungerar bra. Det är spännande och intressant. Man får vara med och leda ett växande bolag. Det går inte att stå still, även framgångrika företag måste förändras.

Fakta Johan Börjesson
Ålder: 39 år
Bor: Radhuslägenhet i Leksand
Fritidsintressen: Jägare, dykare, golf och skidåkning. “Det blir mycket Vasaloppsträning de närmaste veckorna.".
Bakgrund: Har bott i Göteborg och har läst till civilingenjör på Chalmers och till internationell ekonom på Handelshögskolan i Göteborg. Har haft fyra arbetsgivare förutom Ejendals. Har arbetat sex år på SKF.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons