Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ej klart om ny rättegång i mutmål

Annons

Först till hösten kommer Högsta domstolen att avgöra om det krävs en ny rättegång för att avgöra om Jämtlands landshövding Maggi Mikaelsson gjort sig skyldig till mutbrott och om SCA-direktören Kenneth Eriksson gjort sig skyldig till bestickning.

Högsta domstolen väljer att invänta yttranden från de båda åtalade innan man tar ställning till om ärendet kan avgöras på den bevisning som framförts när ärendet prövats i tingsrätt och hovrätt eller om det kommer att krävas en tredje rättegång.

Riksåklagaren har i sin inlaga menat att bevisföringen i de tidigare rättegångarna är så renodlade att HD kan avgöra målet utan att behöva tillgripa en ny huvudförhandling.

Det var vid älgjakten hösten 2005 som SCA-direktören Kenneth Eriksson bjöd in landshövding Maggi Mikaelsson till en tvådagars älgjakt med övernattning och trerätters måltider i en anrik jaktvilla i fjällnära marker i Jämtland.

Överåklagare Christer van der Kwast vid riksenheten mot korruption åtalade de båda för mutbrott respektive bestickning. Det blev också en fällande dom i Östersunds tingsrätt där de båda åtalade dömdes till dagsböter.

Hovrätten för nedre Norrland ogillade dock åtalet och de båda friades. Det fick till följd att chefsåklagare Christer van der Kwast vände sig till riksåklagaren för att begära att fallet skulle prövas i HD.

TT

Mer läsning

Annons