Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egyptisk folkomröstning sågas

Annons

Som väntat blev det officiella resultatet i folkomröstningen om kontroversiella ändringar i Egyptens författning ett rungade ja. Fusk, säger oppositionen och människorättsgrupper.

Enligt justitiedepartementet godkändes de föreslagna ändringarna av 75,9 procent av de röstande. Det officiella valdeltagandet angavs till 27,1 procent _ en rejält uppblåst siffra enligt oberoende egyptiska människorättsgrupper som uppskattade deltagandet till lägre än tio procent, trots arrangerade bussturer till vallokalerna.

"Uppenbart fusk kännetecknade folkomröstningens avslutande timmar", skrev Hisham Mubaraks juridiska center i en kommentar.

Oppositionen i Egypten litade inte på att måndagens folkomröstning skulle gå rätt till och hade uppmanat sina anhängare till bojkott.

Enligt regimen är ändringarna i författningen en viktig demokratisk reform. En regimvänlig dagstidnings rubrik löd på tisdagen: "Framtiden började i går".

Kritikerna anser att förslaget är skräddarsytt för att låta president Hosni Mubarak lämna över makten till sin son Gamal och hålla Muslimska brödraskapet _ landets största oppositionsrörelse _ borta från makt och inflytande.

Ändringarna i författningen innebär bland annat att förbudet mot partier med religiös prägel skrivs in i grundlagen, att oberoende kandidater förbjuds ställa upp i presidentval och att polisens befogenheter mot misstänkta terrorister utökas.

En annan ändring är att domarkårens befogenheter att övervaka allmänna val i Egypten begränsas. De oberoende domarna har riktat hård kritik mot tidigare val i landet, och det egyptiska domarförbundet betecknade enligt AFP även måndagens folkomröstning som "bedräglig". Domarna meddelade att de i protest tänker vägra samarbeta med myndigheterna i framtida val.

TT

Mer läsning

Annons