Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egon drog upp jätteabborre

Annons

Det brukar bli något Gransjöbesök per år för fiskare Blom och häromsistens var det alltså dags igen för ett försök med mask och sjumeters glasfiberspöet. Han visste att det fanns abborrar och hade också förhoppningar om att få någon öring. Och förutsättningarna var goda.

- Det var en varm dag med mycket broms i luften och det ska ju vara bra tecken, berättar Egon Blom.

Mycket riktigt var fiskarna också på hugget och Egon kunde regelbundet hala upp den ena abborren efter den andra ur Gransjön.

- Det var bara att slänga i; det nappade hela tiden.

När han började fundera på att avsluta fiskedagen var han ändå lite besviken; någon öring hade inte uppenbarat sig.

Så när bamsefisken högg trodde han första att det var just en öring.

- Ja, den ryckte ordentligt och jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle varar en storabborre.

Faktum är att bjässen kom undan med mask och allt vid första försöket. Men Egon maskade om och slängde ut igen. Och den store var fortfarande i faggorna och lika hungrig. Och när den nu högg fastnade den på kroken.

- Jag fick kämpa i tio minuter innan jag fick upp den.

Under kampen hade han sett den vid ytan och registrerat att det var en abborre men utan att riktigt fatta det. Och när den låg på myren och sprattlade tog det ett bra tag innan klentrogne Egon verkligen insåg att den gigant han kämpat med var en abborre.

- Det var helt osannolikt; det dröjde ett bra tag innan jag

Den visade sig väga 1 200 gram och var 40 centimeter lång. Mycket blod rann också ur när den avlivades så vikten hade kunnat vara än högre.

Hur som helst var det en rejäl putsning av det blomska abborr-rekordet.

- Jag har aldrig fått någon större än tre-fyra hekto innan.

Med storfisken inräknad var det alltså ett fint byte som Egon Blom kunde ta hem till matbordet.

- Kokt abborre; det är gott det.

Och hur smakade bjässen?

- Du, det var den godaste abborre jag ätit; den var toppen, recenserar Egon Blom måltiden från Gransjön.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons