Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egoism om domstolen

Annons

Har Peter Krantz glömt vem som är hans uppdragsgivare, nämligen skattebetalarna? Har Peter Krantz glömt vem som är hans arbetsgivare, nämligen domstolsverket? Försök inte ljuga i folk, Peter Krantz, att det skulle vara Falu kommun. Naturligtvis vet du i den mogna ålder du har uppnått, att domstolsverket har beslutat att slå ihop tingsrätten och länsrätten till en gemensam byggnad och att det sker över hela landet. Du vet nog att det är skattebetalarna som betalar din lön. Domstolsverket, justitiedepartementet och regeringen har nog räknat ut varför de vill slå ihop domstolarna. Tror du inte det, Peter Krantz?

Det du inte tar hänsyn till alls är, att även om du trivs i dina fina lokaler på länsrätten, så tvingar ni de som ska besöka er, att stå ute på gatan och ropa ut sina namn i en porttelefon för att bli insläppta till er. Porten ligger bredvid ingången till systembolaget. Tror du att dessa människor tycker att det är trevligt? Varför måste de göra detta? Jo, för att ni är rädda att bli överfallna på arbetsplatsen, eller hur? För tingsrättens besökare är situationen helt annorlunda.

I det enda väntrummet "minglar" åtalade med advokater, brottsoffer, vittnen, häktade personer, häktespersonal, anhöriga till de olika kategorierna, journalister, åhörare, studiebesök samt personalen från tingsrätten, det vill säga domare, notarier och vaktmästarna. Detta sker i ett utrymme som är tämligen minimalt. Tingsrättens nuvarande lokaler ger inte minsta chans till att utnyttjas på något annat sätt på grund av ålderdomlig planering. Det är gångar, prång, trapphus och liknande som helt enkelt inte går att bygga bort och som tillsammans är en säkerhetsrisk för alla som befinner sig där.

Efter sammanslagningen med tingsrätterna från Hedemora och Ludvika har tingsrätten varit tvungna att inrätta sessionssalar till och med i det gamla tjänsterummet för gångna tiders häradshövding. Är det ett sådant tjänsterum du värnar om och inte vill flytta ifrån kanhända? I denna sessionssal sitter vittnen bara metern ifrån den åtalade personen. Målsäganden har bara tre meter luft till den person som skadat honom eller hans egendom.

Brottsofferjouren (BOJ) i Falun organiserar tillsammans med tingsrätten en verksamhet som heter vittnesstöd. Tanken från början var att vi ska finnas till hands för att stötta och hjälpa de människor som kallats till rätten i brottmålsärenden. Jag kan tala om för dig Peter Krantz att vi har många fler arbetsuppgifter numera. Vårt huvudsakliga arbete för närvarande går ut på att via prång och gångar slussa (och trösta) vittnen åt ett håll, målsägande åt ett annat och ibland även hjälpa åtalade till rätta som hotas av motpartens kompisar.

Du är välkommen på ett studiebesök. Jag tar gärna hand om dig personligen för en privat information och jag är övertygad om att när du får komma ut i verkligheten och, i likhet med personalen på tingsrätten, kämpa dig fram genom folkmassan bättre förstår varför domstolsverket beslutat att skriva avtal om en ny domstolsbyggnad på Kullen med fastighetsägaren, som inte är Falu kommun.

Din oro för "grönområdet" är ju rörande. Nej, Peter Krantz, var ärlig och säg som det är. Du accepterar inte att dina högre chefer har beslutat om en sammanslagning av domstolarna och på en plats som du inte gillar och värst av allt, mot din personliga önskan.

LILIAN ERIKSSON

Mer läsning

Annons