Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eget bad billigast

Annons

Förvaltningschefen Tommy Sellstedt presenterade den slutliga beräkningen för kultur- och fritidsnämnden på måndagskvällen.

Uppgifter som NLT redan tidigare har avslöjat. Nu är siffrorna även officiella.

- Enligt våra beräkningar så är det endast en egen finansiering som gäller. Ett hyresavtal blir allt för kostsamt och inte minst skulle priserna bli allt för höga för allmänheten.

I den tjänsteskrivelse som presenterades framkommer dock att det trots allt blir frågan om kraftiga prishöjningar om äventyrsbadet blir av.

En vuxenbiljett kostar i dag 27 kronor och det nya priset blir 38 kronor. För ungdomar stiger priset från 14 till 26.

- Trots allt är detta en blygsam avgift i jämförelse med många andra platser i landet, säger Tommy Sellstedt.

Simhallen har i dag runt 80 000 besökare årligen. En siffra som varit ganska stabil under de senaste tio åren.

- För att kunna öka besöksfrekvensen måste det till en förnyelse. Något som jag hört har diskuterats i Ludvika under minst 20 år. Utan att något har hänt.

- Inom kultur- och fritidsnämnden fanns det ingen av politikerna som hade något att invända mot den presentation som vi nu har gjort angående äventyrsbadet.

Under sommaren hade socialdemokraterna en annan tilltänkt lösning av ett äventyrsbad. Företaget Aquarena skulle stå för såväl kapitalinvestering som skötsel.

Kommunen skulle då hyra av företaget under 20 års tid.

- När vi satte oss ned att räknade på hyresavtalet insåg vi snabbt att kostnaden skulle bli allt för hög. Våra beräkningar visade på totalt dryga 43 miljoner kronor.

- Vår egen kalkyl under samma tidsperiod med räntor och amorteringar hamnar på 24,5 miljoner kronor. I ett sådant läge finns egentligen inget alternativ när det gäller att välja.

- Dessutom strider ett hyrköp mot lagen om offentlig upphandling så redan där föll dessa tankar bort.

Tommy Sellstedt vill alltså ha ett eget finansierat äventyrsbad. För detta krävs en kapitalinvestering på runt 15 miljoner kronor. Pengar som ska lånas upp till en beräknad ränta på runt sex procent.

- Målsättningen är självklart att detta ska finansieras med ett ökat inkomstflöde genom att vi får fler besökare.

- Ta Katrineholm som ett exempel. Där räknade man med ett nå 85 000 besökare vilket var en ökning med 10 000, redan i augusti var man uppe i 100 000 badgäster.

Ludvika räknar med att höja antalet besök från 79 000 i år till 98 000 redan under det första verksamhetsåret med ett äventyrsbad.

Detta skulle ge en intäktsökning med 1 275 000 kronor.

Den beräknade årskostnaden ligger på 1 222 000.

- Detta är absolut ingen glädjekalkyl utan den ska ses som mycket realistisk. Det kommer att bli ett stort lyft för de flesta badgästerna i framtiden när äventyrsbadet öppnar.

Så fort som kostnadskalkylen har justerats av nämnden ska den sändas till kommunstyrelsens arbetsutskott.

- Jag hoppas att den kommer upp på dagordningen i kommunfullmäktige senast i december. Tar man ett beslut om att äventyrsbadet ska byggas hoppas jag att allt står klart innan årsskiftet nästa år, siar Tommy Sellstedt förhoppningsfull.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons