Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egensotare vill ha ersättning för sotning

Annons

Det var den 17 augusti 2004 som nämnden avslog husägarens ansökan om sotningsdispens. Motiveringen bottnade i den för nämnden bekväma principen - att avslå alla ansökningar där den sökande inte kunde styrka den kompetens som ansågs vara nödvändig för att kunna sköta sotningen.

Ribban lades i praktiken i nivå med skorstensfejarexamen. I stort sett samtliga sökande erbjöds dock en kortkurs i ämnet sotning, vilket automatiskt gav husägarna en sotningsdispens.

Den här husägaren hörde dock till den envisare sorten. Han överklagade till länsstyrelsen, som den 19 januari 2005 gav nämnden en bakläxa.

Därmed hamnade också nämnden i den återvändsgränd som hoppats kunna undvika.

Nämnden chansade dock med att i sin tur överklaga till länsrätten.

Men resultatet blev densamma - fördel till den envise husägaren.

Beskedet från de båda högre instanserna betydde i klartext: miljö- och byggnämnden är inte kompetent nog för att bedöma om den sökande har rätt kompetens.

Sotarmästaren Peter Ujvary blev därmed historisk genom att bedöma husägaren som kompetent och utfärdade ett intyg.

På tisdag återkommer ärendet på nämndens dagordning. Beträffande husägarens begäran om ersättning för sotningskostnader på sammanlagt 1 443 kronor väntas nämnden åter en gång drista sig till att säga nej.

Miljö- och byggnämnden tolkade en ny lagstiftning på ett sätt som ansågs vara rimlig lyder motiveringen.

Att länsstyrelsen och länsrätten tolkade lagen på ett annat sätt anses enligt förslaget till beslut inte motivera ersättning för felaktig handläggning.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons