Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egendomlig syn på ekonomi

Annons

I Gagnef finns det knappt en lägenhet att hyra i dag. Mycket bra för både Gagnefsbostäder AB och de privata hyresvärdarna. Dock kunde vi läsa i FK nyligen att förhandlingarna mellan Gagnefsbostäder och Hyresgästföreningen angående nästa års hyressättning hade strandat.

Hyresgästernas förhandlare ansåg, hör och häpna, att hyressättningen skulle baseras på det kapitaltillskott som kommunen under många år tillskjutit Gagnefsbostäder och som de senaste året uppgått till cirka 2,5 miljoner kronor. Tillskottet under innevarande år ligger på ungefär en miljon lägre vilket naturligtvis är mycket bra.

Minskningen har naturligtvis sin förklaring i lägre räntekostnader och en bättre förvaltning. Gagnefsbostäder som alla andra hyresvärdar måste naturligtvis driva verksamheten under strikta företagsekonomiska villkor och kapitaltillskottet från kommunen till Gagnefsbostäder måste naturligtvis på sikt försvinna helt. Det kan inte vara riktigt att andra boende i kommunen förutom egna boendekostnader även genom sina skatter ska betala för subventionerade hyror i Gagnefsbostäders hyresfastigheter.

Nu ska sägas att under viss tid kan kommunala pengar till ett kommunalt fastighetsbolag vara försvarbart men det får inte användas som argument i en förhandling på det sätt som tycks föreligga i Gagnef.

GUNNAR LÄRKA (M), GAGNEF

Mer läsning

Annons