Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen väg för hunden i Leksand

Annons

Debatten om hastighetsdämpande åtgärder i Leksand fortsätter. Mest pratas det om länsvägen som går genom Karlsarvet och Västanvik. Där har man i några år gjort försök med allehanda byggnadsverk i vägbanan för att få ner hastigheterna. Resultatet är att Vägverket fått lägga ut massor med pengar på att, med jämna mellanrum, återställa dessa fantasifulla trafikhinder. Snöröjning och tung nyttotrafik har naturligtvis också drabbats.

Nu frågar man sig till vilken nytta? Jo, de boende i Karlsarvet och Västanvik (några stycken som gjort sig till talesmän för hela byarna) har kunnat glädja sig åt att trafikanterna gasat sig snabbare och snabbare fram och igenom dessa trafikhinder. Ökade hastigheter och större risk för olyckor blev följden.

Jag antar att länsvägen i fråga är en statlig väg. Den förbinder Leksand med byarna på västra sidan Siljan, med Gesunda, Sollerön och i norr med Riksväg 45 och därmed med Västerdalarnas skidorter och Värmland.

Att några boende utefter den vägen ska kunna ställa till med så mycket kostnader och besvär för den trafik som inte bara belastar vägen, utan faktiskt också står för kostnaderna för vägunderhållet, det är märkligt. Som boende vid en väg kan man inte tro att man kan privatisera densamma! Då skulle man också få överta kostnaderna för vägen.

I vår familj har vi två bilar som varje dag kör genom berörda byar, två gånger mot Leksand och två gånger från Leksand (det går inga bussar från vår by vid de tiderna). Under färderna ser vi genomsnittligt tre fotgängare per vecka på vägbanan. Oftast någon som är ute och rastar sin hund på asfalten. Man går i lågskor, utefter vägen, i ett landskap som erbjuder många vackra och orörda strövområden. Där hundarna, förmodligen, skulle trivas alldeles fantastiskt.

Är det för de fotgängarnas skull som man vill bygga trafikhinder som påverkar övriga trafikanter? Jag föreslår i stället att de boende bygger en egen promenadväg genom byarna, som de kan spankulera fritt på, utan att bli störda av genomfartstrafik. Så fortsätter vi andra att trafikera de vägar som vi med bensinskatter och vägskatter finasierat för att använda på ett trafiksäkert sätt.

Hjulbäcksbo

Mer läsning

Annons