Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen tyskhärd är Grave värd

Annons

Under tre års tid har Hellsings släktförening i samarbete med Gravendals Byalag forskat runt och ansökt om pengar till byggnationen. Genom att Småskalig Landsbygdsutveckling nu har stött projektet med 100 000 kronor, har man kunnat sätta igång.

- Ja, det är fantastiskt. Det är en gammal dröm som vi har haft alltsedan stånghammaren och byggnaden här blev klar. Tack vare att Landsbygdsutveckling stött oss kan vi nu bygga tyskhärden. I och med det blir hammaren komplett här i Gravendal med alla delar som tidigare fanns, säger Martin Nordlander, kassör i byalaget.

Hammaren i Gravendal var i drift ända från 1721 fram till 1905. Där producerades för den tiden en ansenlig mängd stångjärn, 150 ton per år. Järnet exporterades till bland annat England, Amerika och Frankrike och delar av Eiffeltornet är byggt av "Gravendalsjärn". Tillsammans med de övriga järnbruken, de så kallade Säfsnäsverken, var Gravendal en av Dalarnas största stångjärnsproducenter.

Förutom den stora eldstaden kommer en jättelik blåsbälg, en så kallad bläster, att monteras vid den nya tyskhärden. Blästern görs i Äppelbo där Börje Hellsing bor. Han är en av eldsjälarna bakom förverkligandet av Gravendalshammaren. Släkten härstammar från fem av de mästersmeder som verkat vid hyttan i Gravendal under århundradenas lopp.

- Vår släktförening var här 1986 på en studieresa. Då fanns inget, bara ruiner. Med på den resan var en dam som blev så intresserad så att hon donerade 150 000 till återuppbyggnaden av hammaren, berättar Börje Hellsing.

Gravendals Byalag bildades 1994 och ett lyckosamt samarbete påbörjades. Tyskhärden kommer att bli en av de mycket få fungerande smedshärdar av denna enorma storlek i Sverige. Till Hammardagarna i slutet av juni räknar de med att eldstaden ska vara i gång.

Mästermuraren till detta projekt heter Mikael Rud och kommer från Dala-Järna.

Han räknar med att det ska ta ungefär två veckor att färdigställa den tio meter höga eldstaden.

- Ja det här är den största eldstad som jag murat. Den är ungefär fyra gånger större än en vanlig öppen spis. Det är verkligen kul att få vara med om att återskapa en sådan här stor härd, tycker Mikael Rud.

Förr i tiden användes inte tegelsten utan material som natursten och slaggsten, berättar murarmästaren. Grunden har byalaget gjutit och tillsammans med Jan Johansson hjälper de även till som "hantlangare" vid det pågående arbetet.

Bertil Andersson, som är pensionerad byggmästare, är djupt imponerad av byggskickligheten man besatt förr i tiden.

- Jag var bland annat i Grangärdearkivet och tittade på ritningar från 1700-talet. De var fantastiska, nästan så att man blev tårögd, berättar en imponerad Bertil Andersson.

- Vi tror att detta kommer att tillföra bygden en stor turistattraktion med ett stort nationellt kulturhistoriska värde, anser Arvid Gottfrieds, ordförande i byalaget.

Eldsjälarnas eget intresse lyser lika starkt som den kommande glöden i Tyskhärden i Gravendal. Det är nog som ordspråket säger att egen härd är guld värd.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons