Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen stil i den Lilla Glasboden

Annons

Historien om den lilla glashyttan började dock redan för fyra år sedan. Efter att Jan Larsson sett ett tv-program om ett nytt småländskt glasbruk väcktes idén om att skapa ett eget litet glasbruk hemma i Säfsbyn. Första steget blev att gå en kurs i Vetlanda och lära sig den nya tekniken. Väl hemma igen började han bygga och konstruera de två specialugnarna som krävs vid glasomformning. Ett år senare var verkstaden klar och han kunde öppna sin lilla glasbod.

- Jag ville hålla ner produktionskostnaderna och eftersom jag byggt allt förutom ugnsluckorna har jag bara behövt betala en bråkdel av vad det skulle ha kostat om jag köpt alltihopa, säger Jan Larsson.

Det första året provade han sig fram för att hitta eget designade produkter. Han har bland annat lärt sig att vissa glasflaskor inte går att använda för att färgen "försvinner" och att smuts bränns fast och lämnar fula märken. En del misstag har dock lett till att han hittat nya produkter, som värmeljuslyktan som kom till efter att en flaska sjunkigt ihop.

- Ja ibland blir misslyckanden ganska roliga. Värmeljuslyktan blev ju ett lyckat misstag. När flaskan sjunkigt ihop tryckte jag till den lite extra och då såg jag att det blev en ganska rolig liten lykta. Den är bland de saker som jag säljer bäst av, berättar glaskonstnären.

Bland de produkter som säljer absolut bäst är glas och karaffer gjorda av en svensk vodkaflaska.

Glasboden ligger alldeles ovanför stugbyn i Säfsen och många turister kommer in för att titta. Försäljningen följer till stor del turistsäsongen men även väder-leken.

- Det är nog för varmt nu, den här sommaren har varit sämre försäljningsmässigt än förra. Men jag har ju så pass låga produktionskostnader, gamla använda glasflaskor så det går ändå. De turister som är här nu, mestadels holländare och danskar, köper inte heller så mycket. Det är faktiskt mest svenskar som köper glas av mig, berättar Jan.

Under ett tag formade han även glaset genom att blåsa det med ett specialverktyg, men han har nästan helt slutat med det.

- Jag har nu sett vad som säljer och jag vill försöka hålla ner priserna på mina produkter så att alla kan köpa dom. Om jag ska göra nya saker med andra metoder eller saker som kräver väldigt många arbetsmoment, måste jag ta ett högre pris och det vill jag inte, säger Jan.

Många av besökarna till den Lilla Glasboden blir glatt överraskade när de kommer in. De flesta tycker det är en rolig idé och är nyfikna på tillverkningen.

- Jag hade besök av ett par som rest hit från Falun bara för att titta på min glashytta. Det var verkligen kul. Roligt är också att det är många som kommer tillbaka för att köpa saker att ge bort som present.

Jan Larsson har hittat sin stil och saker som folk vill ha, på hyllorna står små konstverk som även kan användas. I korgar väntar flaskor, burkar och andra glasföremål på ett nytt liv.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons