Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftertraktat par

Annons

Och inte nog med det. Hon har tagit med sig en polis också!

- Jag vet inte riktigt varför, men polis och sjuksköterska verkar vara yrkesgrupper som passar väldigt bra ihop. Det är samma kemi på något sätt, säger Rune Lindbom, och skrattar.

De träffades i Nordnorge. Kristina arbetade på det stora regionsjukhuset, och Rune som polis i Tromsö.

- Visst är polis och sjuksköterska en väldigt vanlig kombination. Åtminstone är det så i Norge. Jag känner jättemånga poliser som lever ihop med sjuksköterskor, berättar Rune.

Utan att riktigt veta varför.

- Jag vet inte om det är den ena som dras till den andra. Troligen är det båda som dras till varandra. Man har nog en hel del gemensamt, en kemi som passar ihop.

Kristina Östberg Lindbom växte upp i Leksand och Insjön.

Som nyutbildad undersköterska sökte hon sig 1980 till regionsjukhuset i Tromsö i norra delen av Norge.

- Min mamma var därifrån, så det handlade mest om att söka efter mina rötter, berättar Kristina.

Hon reste tillbaka till Sverige för att utbilda sig till sjuksköterska. Då hade hon träffat Rune, och det bar i väg tillbaka igen till Tromsö efter examen.

Då var det tufft att få jobb i Sverige, men desto lättare i Norge.

- Det är väldigt många sjuksköterskor från Sverige som jobbar i Norge, även på sjukhuset i Tromsö. Och en hel del från Danmark också, berättar Kristina.

Redan för tio år sedan föddes tanken hos Rune att flytta till Sverige.

- Det var framför allt tanken på att prova något nytt medan man var skapligt ung, innan det var för sent, säger Rune, vars föräldrar hade sina rötter i Sverige.

Då verkade det svårt att få jobb i Sverige för Kristina, och framförallt för Rune. Men sedan dess har både polis och sjuksköterska blivit bristyrken.

- Saken fick för mig en helt ny dimension när kollegor som fått sin polisutbildning i Sverige började jobba i Norge. Jag fick kontakt med dessa och hade ett långt samtal med två av dem. Jag begrep att det inte var speciellt stor skillnad mellan att vara polis i Sverige och Norge. Lagen är väldigt lika, och framför allt bygger den på samma människosyn. Och vi har ungefär samma typ av kriminalitet.

Så i juni 2000 skickade Rune en ansökan till Rikspolisstyrelsen.

För drygt ett år sedan flyttade Rune, Kristina och deras två barn, 13 och 15 år gamla, till Insjön.

- Vi hyr ett hus, men har köpt tomt. Troligen ska vi börja bygga ett hus till våren, berättar Rune.

Kristina fick jobb direkt på vårdcentralen i Leksand, men Rune visste fortfarande inget om polisjobbet. Efter att ha varit arbetslös en tid körde han buss och studerade.

Men så började det hända saker. Nu är Rune civilanställd vid polisen i Borlänge, och kommer att bli en svensk polis så småningom.

- Jag har fått ett fantastiskt bra bemötande här i Dalarna. Det är klart att det var en tuff situation att sälja hus och hem och flytta hit utan att veta om jag skulle få något jobb. Men nu trivs vi jättebra, och jag har inte ångrat en sekund att vi flyttat hit, säger Rune.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons