Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftertraktad trofé

Annons

Det var under höstens älgjakt som en 16-årig pojke i ett jaktlag i den norra delen av kommunen sköt på en älg.

Älgen fortsatte efter skottet och hundföraren hann upp den i dess sårlega och dödade den.

Efter detta menade 16-åringen och en släkting till honom som följde honom, att det var pojken som skulle ha hornet. Hundföraren menade att hornet var hans, eftersom han dödat älgen.

Jaktledaren beslutade om lottdragning och 16-åringen vann.

Hornet lämnades till konservator, men hämtades därifrån av hundföraren som ansåg att hans sambo skulle ha hornet. Hon hade nämligen skjutit ett skott på älgen först, hade det kommit fram då. Hon var allltså den "tredje skytten".

Efter hot om polisanmälan och inblandning av både jägarförbund och markägare beslutade Besparingsskogen på ett möte nyligen att hornet skulle hänga på Besparingsskogens kontor i Särna eftersom de inblandade inte kunde komma överens.

Nu vill hundförarens sambo, "den tredje skytten", berätta sin version och kommer med nya anklagelser.

- Jag vill att det ska komma fram hur dåligt skött detta är och så vill jag att de anonyma breven vi fått ska sluta, säger hon.

- Jag sköt på älgen först och rapporterade det på radion, berättar hon.

- Att detta hördes fick jag bekräftat av andra i laget.

- När jag försökte få jaktledningen att besiktiga älgen för att se var skotten tog så ville de inte det och de ville inte följa med och besiktiga spåren där jag skjutit på älgen, berättar hon, och menar att det vore fel att ge 16-åringen hornet.

- Jag sköt på älgen först, men mitt skott var inte dödande och fick inte stopp på älgen, så jag ska inte ha hornet.

- Men jaktledaren och de andra inblandade har skött den här saken så dåligt så jag tycker inte att heller pojken ska ha hornet.

- Därför är det bra att hornet hänger på Besparingsskogens kontor, säger hon.

Hon menar att hon och hundföraren blivit uthängda som "skurkar" för att de vill att de regler som redan finns i jaktlaget ska följas.

- Det finns inget skrivet om att det ska ordnas stickdragning vid oenighet om vem som ska ha trofén. Och om man skulle ha lottdragning skulle väl alla tre skyttar ha varit med?

- Däremot finns det protokoll på att tre personer är utsedda för att besiktiga kroppen för att om möjligt utreda var skotten tagit och deras verkan. Vilket hon menar aldrig gjordes.

Hon säger också att hon och hennes sambo fått anonyma brev och flera personer har fått tidningsprenumerationer beställda i hundförarens namn, efter det att hornbråket blev offentligt.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons