Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftersök - trots jägarbojkotten

Annons

- Vi har gjort som tidigare, larmat den berörda eftersökspatrullen. Inte en enda gång har någon nekat att åka ut, säger vakthavande befäl Kent Lind.

Polisen kan konstatera att den personliga jägaretiken smäller högre än den allmänt utlysta bojkottskampanjen. Sedan den 1 februari, då delar av jägarkåren proklamerade en eftersöksbojkott, har drygt 40 viltolyckor inträffat i länet.

Tre av olyckorna har drabbat Rättvik, där bojkotten - tillsammans med Orsa och Ore - har det starkaste stödet. Ore och Orsa har dock förskonats från viltolyckor.

- Vid de tre tillfällena dog exempelvis två rådjur direkt. I det tredje fallet avlivade bilföraren det skadade djuret. Ingen eftersöksavlivning alltså, men den vanliga eftersöksorganisationen tog hand om djuren. Faktum är att eftersöksjägarna har ryckt ut på varje viltolycka i länet sedan bojkotten startade, säger Lind som är dalapolisens klövvilts- ansvarige.

- Visst har det röstats om en bojkott under kretsmöten. Men det är ingen total enighet bland jägarna. Saken kommer också i en annan dager när det är verkligt allvar. I praktiken ser vi att jägarna inte vill veta av att ett djur lider. En inställning de ska berömmas för, säger Kent Lind.

I dag ska representanter för jägarkåren träffa landshövding Ingrid Dahlberg.

Inför mötet har Rättviks jägarbas Göran Ollas signalerat att Rättviksjägarna är beredda att avblåsa bojkotten. Detta om landshövdingens strävanden att påverka lagstiftningen upplevs som äkta. Jägarna vill ha rätten att skjuta attackerande rovdjur (varg), och få full kompensation för rovdjursdödade tamdjur (jakthundar).

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons