Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlysta biltjuvar kunde gripas i Älvdalen

Annons

- Älvdalingarna är fantastiska. Utan deras hjälp hade vi aldrig löst det här. Det säger polisman Sixten Persson efter att polisen på onsdagen kunde gripa fyra efterlysta personer i Älvdalen.

Det hela började med att en stulen bil rapporterades sedd i Orsa på tisdagen, Bilen hade stulits vid ett behandlingshem, där en av de pojkar som nu greps hade arbetat.

Den stulna bilen hittades sent på tisdagskvällen bakom Hagströms- och porfyrmuséet i Älvdalen.

På tisdagen ringde personal från campingen till polisen och berättade om några ungdomar som uppträtt underligt och åkt iväg i en bil, som var den stulna bilen. Polisen letade efter bilen och personerna och tog nu hjälp av allmänheten:

- Vi delade ut lappar i affärerna och pratade med folk om vilka vi letade efter och snart började de att höra av sig, berättar Sixten Persson.

Efter en stund fick polisen telefontips om att två av de efterlysta befann sig på Ica. Tre polismän ryckte ut och grep en pojke inne på Ica, hans flicksällskap försvann springande från platsen. Sixten Persson hann springande ifatt henne vid Permatsvägen.

Nu hade polisen alltså två av de efterlysta i förvar. Tipsen strömmade in, speciellt om den andre mannen i sällskapet, som med sitt rakade huvud var ganska så lätt att känna igen. I en mobiltelefon hos en av de gripnadem hittade polisen telefonnumret till honom och ringde.

- Han svarade och jag sa att vi hade de andra två och att vi tack vare tips visste ungefär var de var, säger Sixten.

- Då berättade han var han och den andra flickan var och vi kunde hämta dem på Arboreliusvägen. Han sa att han hade blivit så uttittad och känt sig så iakttagen att han aldrig mer ville till Älvdalen, vilket de flesta älvdalingar säkert är ganska tacksamma för.

De två flickorna, som rymt från ett annat behandlingshem, återfördes dit. De två männen, en bosatt i Orsa och en från annan ort, häktades på onsdagskvällen.

- Återigen har det visat sig att älvdalingarna är fantastiska, säger polisman Sixten Persson. De ställer verkligen upp och håller ögonen öppna när vi behöver dem. Jag vill rikta ett stort tack till alla de som tipsade oss om de här personernas framfart.

- Utan allmänhetens hjälp hade vi inte kunnat gripa de här personerna. Tipsarna har gjort helt rätt som ringt och meddelat polisen och inte själva försökt ingripa. I det här fallet var de bägge efterlysta männen knivbeväpnade.

I höstas kunde vi berätta om en liknande händelse då tre män från Orsa hemsökte Älvdalen med bilinbrott och skadegörelse och stöld ur ett fritidshus tillhörigt konstnären Jan Westling. Även då var det allmänhetens tips och goda samarbete med polisen som gjorde att de tre brottslingarna kunde gripas.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons