Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyser unga volontärer

Annons

- De som deltar i utbildningen är pigga och duktiga men vid en tågolycka eller en översvämning behövs det även unga starka personer som kan ta i, säger Gotthard Sennblad, ordförande i Civilförsvarsföreningen i Hedemora.

I våras startade Civilförsvarsföreningen arbetet med att bilda frivilliga resursgrupper, FRG, i Hedemora efter att Krisberedskapsmyndigheten gått ut med propåer om att sådana bör finnas i varje kommun. Tanken var att personer från frivilligorganisationer och allmänhet ska utbildas och organiseras i grupper som kan rycka ut vid större kriser och olyckor i kommunen. Uppgifterna kan handla om allt i från att sprida information till medborgarna till att agera vakter för att underlätta räddningstjänstens arbete vid en större olycka.

I augusti skrev Civilförsvarsföreningen avtal med Södra Dalarnas räddningstjänstförbund om att utföra utbildningen. För att FRG-styrkan ska fungerar vid en kris bör den bestå av minst 35 till 40 utbildade personer.

I Hedemora har Civilförsvarsföreningen lyckats rekrytera 15 personer som just nu lär sig krishantering, hjärt- och lungräddning och första hjälpen. Fler behövs dock och framför allt riktar man sig nu till den yngre generationen.

- Många av de som är med nu riskerar att skada sig om de tar i. Vi behöver folk som kan ta hand om de tyngre uppgifterna, säger Gotthard Sennblad.

Han tycker att Civilförsvarsföreningen har tvingats jobba lite i uppförsbacke vad det gäller rekryteringen. Kommunen hade kunnat vara till större hjälp än vad de varit, menar han.

- De borde ha gått ut och talat om resursgrupperna som något viktigt. Det hade höjt statusen på vårt arbete. Dessutom hade kommunen kunnat vara lite mer generös med ekonomisk hjälp, säger han.

Kommunchefen Ann-Katrin Sundelius poängterar att alla bidrag till civil beredskap går via räddningstjänstförbundet och att politikerna har fattat ett beslut i kommunstyrelsen om att det ska se ut så.

- Kommunstyrelsen har beslutat att inte skjuta till några extra pengar till civil beredskap. Det ryms inom räddningstjänsten, säger hon.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons