Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyser rim och reson

Annons

- Ska man ha ett så svårt sjukt barn och inte kunna vara sjukskriven? Det måste bli ordning och reda i socialförsäkringssystemen, ryter Ola Brossberg, facklig s-ledare i Borlänge.

Rickard Alfredsson kämpar mot en aggressiv cancer. Familjen fick beskedet om sjukdomen i december i fjol, varvid mamman sjukskrevs av sin läkare för att kunna ta hand om honom.

Kallduschen kom när försäkringskassan drog in hennes sjukpenning i april, eftersom de lagstadgade dagarna för vård av sjukt barn löpte ut. Mamman överklagade försäkringskassans beslut men fick avslag.

Det är LO-facken och det fackliga s-utskottet i Borlänge som har tagit initiativ till uppropet, men även exempelvis Metall, Industrifacket och Kommunal är vidtalade och med på noterna.

Vilka är uppropet riktat mot?

Mot allmänläkarna, som facken menar ofta sjukskriver på felaktigt underlag. Mot försäkringskassans läkare och tjänstemän. Och mot politikerna, som fattar besluten.

- Det är ett upprop för bättre villkor i sjukförsäkringar och a-kassa, säger Ola Brossberg.

Initiativtagarna till uppropet vänder sig mot de hårda villkoren inom exempelvis sjukförsäk-ringssystemen, och anser att det ger uttryck för en borgerlig samhällssyn.

Lagstiftningen måste förändras, anser facken.

- Vi hoppas att många ställer upp på det här uppropet och att vi får ett massivt stöd, säger Ola Brossberg.

Proteslistor kan skickas till LO-facken i Borlänge.

I augusti hoppas facken kunna uppvakta exempelvis försäkringskassan.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons