Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtad klabbepremiär

Annons

I helgen var det klabbepremiär i Rättvik och Boda. I församlingshemmet i Rättvik dukades för 140 gäster och redan en timme före utsatt tid kom de första.

Maj Johansson, Maja Garmo, Ingrid Jönslars, Britta Eskils och Britta Jansson jobbade hårt i köket.

Mer än 1000 klabbar, små kokta plättar av kornmjöl, flera liter messmörssås och flera kilo stekt fläsk fick åt på fredagskvällen när Rättviks hembygdsförening ställde till med stora klabbekalaset som traditionsenligt genomförs vid tjugondedag jul.

- Vi arrangerar festen varje år och vem som helst får komma och äta. Många är väldigt tacksamma och har längtat efter at få äta klabbe igen, säger Maj Johansson, Maja Garmo och Ingrid Jönslars som arbetar i köket.

Att äta klabbe är en mycket gammal tradition i Rättvik. Efter jul när ungdomar ville ha lite fest gick de runt i gårdarna och tiggde lite mat. Det som då fanns kvar efter jul var lite fläsk och lite mjöl.

Så har Ingrid hört att det gick till och det blev början på den lokala specialiteten klabbe.

I varje by och bystuga serveras efter jul klabbe och Maj berättar att det visst är många ungdomar som tycker om maträtten.

Till klabben, fläsket och messmörssåsen serveras svagdricka och lingonsylt.

Medan kvinnorna jobbade i köket dukade och serverade männen. Senare på kvällen underhöll spelmän och efter maten serverades kaffe.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons