Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterhängsen man åtalas

Annons

Den 21 januari meddelades besöksförbud för en 29-årig man från Borlänge. Fram till den 20 januari 2003 är han förbjuden att besöka eller ta kontakt med sin före detta flickvän. Trots det fortsatte han att lämna blommor till henne, ringa till henne och följa efter henne. För detta dömdes han i rätten.

- Han har svårt att ge upp, han begriper inte det där, säger åklagare Katarina Lindström.

Den före detta flickvännen upplever trakasserierna som mycket obehagliga. Hon känner att hon inte kan röra sig fritt av rädsla för mannen. Tidigare har han uppträtt aggressivt och hotat henne.

Det aktuella åtalet gäller två tillfällen när han sökt upp kvinnan. Den 2 maj ska han ha letat reda på den avdelning på Falu lasarett där kvinnan låg och genom sköterskan frågat om hon ville träffa honom.

Den 19 maj ska han ha gått in i hennes lägenhet, stängt dörren om sig, och vägrat gå därifrån trots att hon skrikit åt honom.

Som ett särskilt yrkande vill Katarina Lindström att han ska utvisas och förbjudas att återvända till Sverige. Denna stränga påföljd är motiverad av att det finns en risk för fortsatt brottslighet, menar hon.

- Jag ser en risk att det är den enda möjligheten att få honom att upphöra med det här.

Hon bedömer också de senaste tilltagen som mycket allvarligare än tidigare, eftersom han gått in i hennes hem och sökt upp henne på sjukhuset.

29-åringen sitter häktad sedan den 24 maj.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons