Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterfrågan trissar upp oljepriset

Annons

Efterfrågan på råolja fortsätter att trissa upp priset. Men Opec har inga planer på att öka produktionen. I stället skyller organisationen prisrallyt på politisk instabilitet i vissa oljeproducerande länder.

Oljan gick på knock i USA på onsdagen. Priset var uppe och vände på 78:77 dollar per fat, och slog därmed det tidigare rekordpriset på 78:40 dollar från den 13 juli 2006. Vinsthemtagningar gjorde sedan att priset till slutet av onsdagens handel rasade till 76:53 dollar.

I London slutade Brentoljan på 75:35 dollar per fat.

Bakom de tvära priskasten gömmer sig stor efterfrågan och fortsatt oro för utvecklingen i de stora oljeländerna. Dessutom har rädslan för bristande raffinaderikapacitet och krympande bränslelager i USA fått priset att skjuta i höjden under våren.

Inget tyder på att intresset för oljan ska avta. Inte heller att Opec, de oljeproducerande ländernas organisation, ska höja produktionen. Även om bilden är en aning splittrad vad gäller kommentarerna från Opec kring oljan.

Närmast väntar ännu en orkansäsong. Hårda vindar som riskerar att skada produktion och raffinering, inte minst i USA. Stormarna kan komma att få stor inverkan på oljan även om de betyder föga för prislappen i dag.

Nordeas prognos för tredje kvartalet ligger på 67 dollar per fat för Brentoljan. Isaksson är inte främmande för att banken kan komma att skriva upp förväntningarna.

För några tecken på att oljepriset skulle vända kraftigt nedåt inom överskådlig tid ser han inte:

TT

Mer läsning

Annons