Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterfrågan på miljödäck

Annons

Konsumentverket har försökt få däckbranschen att aktivt informera om alternativen. Bara två av däcksfirmorna i kommunen, Ludvika Gummiverkstad och Grängesbergs Gummiverkstad är anslutna till Däcksspecialisternas Riksförbund som verkar för de nya miljövänliga däcken.

- Efterfrågan på HA-fria däck är stor och bara växer trots att det bara är facktidskrifter som uppmärksammat detta ännu, säger Börje Hedberg som driver Ludvika Gummiverkstad AB.

- Prismässigt är det ingen skillnad. Ett nytt standarddäck kostar mellan 1 150 och 1 200 kronor och det gör även det HA-fria däcket från finska Nokian, säger Börje Hedberg som dock förstår att konsumenterna får svårt i valet då det utseende och märkningsmässigt inte framgår om man kör på cancerframkallande däck eller med de nya miljövänliga däcken.

När Ludvika kommun tillsammans med Falun och Borlänge nyligen handlade upp ett par hundra leasingbilar var just HA-fria däck ett av kraven berättar Reijo Peltonen som är inköpare i Ludvika kommun.

- Om konsumenterna blir upplysta om att det finns trafiksäkra däck utan HA-oljor har de möjlighet att köpa sådana däck i stället. Det skulle vara ett viktigt val för både miljö och hälsa, säger Karin Lindell, Konsumentverkets generaldirektör som vill att däcksfirmorna upplyser om alternativet.

En av branschorganisationerna, Däckspecialisternas Riksförbund, har ställt sig bakom Konsumentverkets förslag, medan Däckleverantörernas Förening och The Scandinavian Tire & Rim Organization vägrar och får Konsumentverkets kritik.

Ett förbud mot att sälja däck som innehåller HA-olja i slitbanan - det vill säga i kontaktytan mot marken - kommer troligen inom EU år 2010.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons