Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter sol kom regn i Djurmo

Annons

Efter femton år med solsken kom regnet. Årets Djurmo marknad blev mindre folktät än vanligt. Men knallarna är ett tappert släkte och korvförsäljningen blev mycket god.

Djurmo marknad är liten och gemytlig. Allt är samlat och man hinner gå flera varv för att ta del av vad som bjuds ut. Det mesta är hantverk av olika slag.

Laila Svensson Jansson och Annelie Biörs från Djurmo har hållit i marknadstrådarna de senaste åren. De är nöjda trots att det regnade rejält för första gången under marknadens sextonåriga historia.

- Det verkar som om knallarna var nöjda också. De är ju proffs på det här och vet vad regn innebär för försäljningen. De flesta var tappra och stod kvar hela dagen, berättar Annelie Biörs.

Lördag förmiddag bjöd på fint marknadsväder och full aktivitet bland de cirka 50 marknadsstånden. Mycket folk, hoppborg för barnen och Borlänge mopedveteraner visade upp sina maskiner.

I takt med att regnet gick från dugg till ös framåt eftermiddagen blev besökarna färre. Men det kom trots allt marknadssugna hela dagen.

Läskförsäljningen blev mindre än väntat medan korvförsäljningen pekade uppåt. Lördagsgodis är också gångbart i alla väder att döma av kön.

Marknadsplatsen är liten och parkering saknas. Alla ställer sig fint längs byvägarna eller parkerar hemma hos bekanta.

- Ordningen är god. Vi får inga klagomål efteråt och knallarna städar så bra att det inte ens går att hitta ett kolapapper. Vi gör det här för byn, för att det ska hända något, säger Annelie Biörs.

Marknadsplatserna är eftertraktade bland knallarna. Styrningen har varit strikt från arrangörernas sida. De vill inte ha mer än två försäljare av samma sort och betoningen är mot hantverk.

- Vi har fått valuta för att vi varit hårda, berättar Annelie Biörs. I dag är det kö till de cirka 50 platserna och de tvingas neka vissa. Så många som tre fjärdedelar av knallarna kommer tillbaka år efter år.

- De tycker det är gemytligt här. På morgonen mellan åtta och nio är det väldigt livat. Alla packar upp och hälsar på varandra. Under dagen kan ju knallarna också prata med varandra när de står så nära. Det uppskattar dom, avslutar Annelie Björs.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons