Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter jakten kommer slakten

Annons

Söder om kommunens två vargrevir var jaktlyckan god. I Gärdsjöbygdens viltvårdsområde sköts hela 45 älgar.

- Vi har gott om älg. Stammen är faktiskt otroligt stark med fina djur. I år var tanken att skjuta fler kor än tjurar för att långsiktigt minska stammen. Vi vill mildra betesskadorna. Nu blev det inte riktigt så. Men det får vi ta igen nästa år, säger slaktledaren Kjell Pettersson.

Under fredagen styckades älgarna i slaktladan vid Blecket.

- Under åren har vi fått i gång en väl fungerande och effektiv slakt. Alla vet vad de ska göra. Samtliga 120 jägare deltar i två skift - förmiddag och eftermiddag. Våra tolv danska gästjägare, som varit med oss i 30 år, har dock åkt hem. Men de har heller inte del i köttet, säger Kjell Pettersson.

I Östanviks jaktvårdsområde, med en jaktkvot på 30 vuxna älgar, var jaktlyckan sämre. I området finns Furudals vargrevir.

- På en veckas jakt blev det två kor och en kalv - fördelat på 30 jägare. I fjol sköt vi en enda kalv under älgjaktsveckan. Årets jakt kan därför ses som en liten framgång. I vintras kom vandringsälgar in i området - och de stannade kvar, säger jaktledaren Inge Östlund.

Rekordåret 1983 sköts 74 älgar.

- Kontrasten mot i dag är stor. Men då var det i stället fel åt "andra hållet". Älgstammen på 1980-talet var alldeles för stor, säger Inge Östlund.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons