Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 85 år - nu tar de ner skylten

/

Annons

Inne i leksandschaufförernas allrum står det massor av blommor. Det är kunder, som de haft genom åren, som kommit in och stöttat de anställda hela dagen inför det hårda fakta de står inför.

- Det har varit jättetrevliga killar som alltid har hjälpt mig med matkassarna och vi har pratat om allt möjligt, säger resenären Gittan Häll.

- Det har blivit många, långa och givande samtal med chaufförerna. Det är jätte tråkigt att de får lov att sluta, säger Gittan.

Fredrik Ollén har chaufförsyrket vid sidan om sina studier vid Högskolan Dalarna och besvikelsen hörs i hans röst.

- Jag lider med mina kolleger. Jag kommer inte att drabbas lika hårt som dem eftersom jag pluggar. Men det är tråkigt, säger Ollén.

Leksand är Sveriges hotelltätaste ort, och det betyder en overklig mängd beställda taxiresor. Inte minst under de många evenemang orten bjuder på.

- En vanlig konsertkväll blir det cirka 200 skjutsar och med arenabygget har det blivit ännu mer, säger Ollén.

I Rättvik följde man Leksands exempel.

En minut över tolv, natten mellan lördag och söndag, gick en hel epok i graven. Taxi Rättvik har funnits sedan 20-talet.

- Det känns vemodigt, men sedan är det affärer det handlar om. Förlorar man så förlorar man, konstaterar Michael Stenhols på Taxi Rättvik.

Två av de anställda har fått jobb på Siljan Buss. En annan åker till Malta för att bo där ett år. Uppgivenheten finns därmed inte bland chaufförerna som servat Rättvikarna de senaste åren.

- Jag kommer sadla om till måleribranschen. Det känns bra att göra något nytt. Jag ska inte måla, utan bara räkna pengar, skrattar Stenhols avslutningsvis.

Mer läsning

Annons