Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EEE tänker börja flyga på Mora igen

Annons

Just nu pågår nämligen upphandlingen av flygtrafik under en period av fem år på linjen Mora-Borlänge-Arlanda. I upphandlingsvillkoren ska linjen trafikeras med flygplan som erbjuder 33 stolar, typ Saab 340.

Anbuden ska vara inne senast den 4 juli.

Men allt kan kullkastas om EEE bestämmer sig för att börja trafikera linjen Sveg-Mora-Arlanda kommersiellt. Samtidigt har nämligen Direktflyg aviserat trafik Borlänge-Arlanda på kommersiell basis.

Enligt EEE:s vd Martin Lindskog faller då en offentlig upphandling av linjen Mora-Borlänge-Arlanda.

Lars Ivarsson, kommundirektör i Borlänge, medger att de här utspelen från Martin Lindskog, EEE och Erik Sahlén, Direktflyg, komplicerat trafiksituationen.

- Vi håller på att utvärdera konsekvenserna gällande den pågående upphandlingen, var Lars Ivarssons kommentar på tisdagen.

Martin Lindskog säger att det mesta talar för att EEE börjar trafikera Sveg-Mora-Arlanda från den 1 november i år, då gällande trafikavtal med Skyways på linjen Mora-Borlänge-Arlanda upphört.

- Därmed är kommuninvånarna i Dalarna att gratulera. Här får man flygtrafik som inte kostar skattebetalarna någonting.

Men det blir alltså trafik med flygplanet Jetstream?

- Det stämmer, men det är ju fullt tillräckligt. Det blir högre frekvens med en mindre flygplanstyp.

Martin Lindskog säger att han är ovetande om att det pågår en upphandling.

- På en rak fråga har vi fått svaret att upphandlingen inte är ute ännu. Men ansvariga vill kanske hålla oss utanför.

- Är det riktigt att upphandlingen pågår följer man antagligen inte EU-förordningen. Det krävs nämligen trafiktillstånd för att göra en upphandling om exempelvis flygtrafik och trafiktillståndet utfärdas genom EU, säger Martin Lindskog.

- Däremot, tillägger han, tycker jag det är klokt att bilda AB Dalaflyget som tar hand om flygplatsdriften i Borlänge och Mora. Där går det att göra samordningsvinster till gagn för kommunerna och får man därtill flygtrafik till hösten som inte behöver betalas av skattebetalarna tycker jag alla har anledning att vara nöjda.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons