Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edvin filosoferar gärna i hammocken

Annons

Edvin Ekholm bjuder in till sitt hem i sin villa i Smedjebacken en klar augustiförmiddag. Han berättar att han själv byggde den för snart 70 år sedan då han murade hela grunden till huset.

- Till min hjälp hade jag två snickare och 1937 var husbygget klart, berättar Edvin och ser ut över den stora trädgården där de lika gamla fruktträden breder ut sig i sin grönska.

På den tiden arbetade Edvin först i gjuteri som gjutare och sedan bytte han arbete och började som murarmästare på Smedjebackens valsverk.

1938 gifte han sig med sin Karin. Makarna bosatte sig i det nybyggda huset och fick sedermera två barn.

Samma år utnämndes Edvin till ordförande i Smedjebackens socialdemokratiska arbetarkommun och hade detta uppdrag under sammanlagt 15 år.

Hans politiska karriär fortsatte då han även valdes in i kommunfullmäktige och senare i landstingets förvaltningsutskott. Där började han som suppleant och slutade som ordförande. Ett uppdrag som han hade under åren 1964-1980.

- När landstinget tillsatte landstingsråd blev jag politiker på heltid och var så de sista tio åren, säger Edvin Ekholm.

Ett aktivt föreningsliv har präglat Edvins liv och under årens lopp har han dessutom haft andra politiska uppdrag inom kommunen och även varit ordförande i Dalarnas museumstyrelse under en tid. Efter pensionering var han också ordförande under sju år i Smedjebackens pensionärsförening.

- Jag var också med PRO:s sångkör när jag var ung, yngre... menar jag säger Edvin med glimten i ögat.

- Det var också efter pensioneringen som jag började skriva, bland annat dikter berättar Edvin och reciterar flera av sina alster.

Han har också låtit sammanställa ett häfte med titeln "Tankar kommer och går skiss och poesi".

- Numera skriver jag endast någon vers i samband med födelsedagar. Jag tar det helst lugnt, går och äter på servicehuset Gläntan och sitter sedan gärna hemma i hammocken, mår bra och filosoferar, säger Edvin.

Sin födelsedag kommer Edvin att fira i stillhet, tillsammans med sina barn och barnbarn.

Det börjar bli lunchdags. Edvin tar adjö och går till trivsamma Gläntan för att bli ompysslad och äta en god måltid.

ANITA MAGNUSSON

Mer läsning

Annons