Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edvard - en man med högtflygande planer

Annons

- Det gäller att ha en förstående hustru när man håller på med sånt här, säger Edvard som ägnat åtskilliga hundratals timmar åt sitt plan.

Edvard, som hunnit bli 67 år, flyttade tillsammans med sin hustru till Vansbro från Tansbyn i Jämtland under våren 1998. Någon direkt anknytning till bygden hade de inte men Edvard hade ändå kommit i kontakt med en del Vansbrobor genom att han ofta besökte Vansbro för att ge behandlingar inom den Japanska friskvårdsformen, Shiatsu.

- Jag tyckte att det var trivsamt i Vansbro och att alla som bodde här var otroligt trevliga, berättar Edvard.

Paret bestämde sig för att flytta söderut och med i flyttlasset till Vansbro fanns det halvfärdiga flygplanet av fabrikatet Fisher Super Koala.

- Jag har väl alltid varit intresserad av flyg och började med modellflyg innan jag senare gick över till segelflyg, berättar Edvard.

När han fyllde 50 år tyckte han att det var dags att ta certifikat för ultralätt motorflyg.

- Jag köpte en färdigbyggd maskin av fabrikatet Akka men den sålde jag senare till klubben hemma i Jämtland.

I stället började planerna på att bygga själv att ta form men saknaden efter att kunna flyga under byggtiden gjorde att ännu en maskin inköptes. I samband med flytten till Vansbro såldes även den maskinen och även det egna bygget lades även det i malpåse under en tid.

- Jag tyckte att planet var i stort sett färdigbyggt men alla smådetaljer i slutet och all byråkrati gjorde att det hela drog ut på tiden, säger Edvard.

I februari 2001 var det ändå dags för premiärturen som skedde på älven i närheten av Malungs flygplats. Allt fungerade perfekt och maskinen stationerades i Malung. Nu har ändå Edvard tagit hem planet till Vansbro och under vintern har han ägnat sig åt att göra vissa modifieringar av motorinfästningen och landningsställen. Bland annat har två snowboards har byggts om för att fungera som skidor på planet.

- Jag hade hoppats att allt skulle varit klart för länge sedan men jag har fått vänta länge på delar, säger Edvard

Nu har dock allt kommit på plats och inom de närmaste veckorna räknar Edvard med att kunna göra vinterns första start från älven invid Plasket.

Att Edvard sedan något år tillhör de pensionerades skara ser han inte som något hinder för sin spektakulära hobby.

- Så länge pumpen slår och man ser någorlunda så är det bara att flyga vidare, säger Edvard som till sommaren hoppas kunna stationera sitt plan vid flygfältet i Järna.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons