Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dystra besked i vår

Annons

I Ludvika kommun pågår en diskussion om ett sparprogram som om det togs på personalen motsvarar 70 tjänster, en hel del föranlett av att tillväxten stannat av och därmed skatteintäkterna.

I Spendrups och åkeriföretaget Doas omställning handlar det om 65 arbetstillfällen. På ABB så försvinner 50 arbetstillfällen med nedläggningen av mellanspänningsställverket AX1 och tidigare har ABB minskat HVDC-kostymen med 140 arbetstillfällen. I grannkommunen Smedjebacken är Morgårns maskinverkstad hotad och med den 80 arbetstillfällen.

Det brukar heta att varje jobb i basindustrin ger sysselsättning för ytterligare två-tre personer i service och hos underleverantörer.

Och inte har det blivit lättare efter regeringens beslut att stoppa riksvägsprojektet och med detta flera etableringar som var på gång efter den nya vägen.

Kommunalrådet Roger Stål (s) suckar tungt efter gårdagens besked från ABB:

- Nog har vi sett mycket i år. De senaste 15 åren har det varit ett ständigt tryck.

- När det gäller ABB har de på något sätt hela tiden klarat sysselsättningen, de kommer med nya produkter och ligger i spetsen i världen. ABB har en oerhörd konkurrenskraft men Indien och Kina kommer nu och de tillverkar inte längre bara enkla saker utan har tillverkning med kvalitet. Nog oroar det.

- Det känns inte roligt att de lägger ned sitt ställverk som låg långt fram tekniskt, kanske för långt fram. Det finns flera exempel som tyder på att ABB varit ute för tidigt, säger Roger Stål som konstaterar att ABB de senaste åren lagt flera lovande utvecklingsprojekt på hyllan som miljötransformatorn Dryformer.

- ABB är duktigt på att ta fram nya produkter och en dag kommer marknaden. I ABB finns trots allt en utvecklingskraft.

- Tittar vi på Spendrups så är det uppenbart att det inte bara är höga ölskatter utan också tuffare konkurrens som drabbar dem, de tappar ju marknad till andra svenskar. Till skillnad från ABB drabbas de av kortsiktiga nycker, folk kan ju byta dryckesmärke på en dag, säger kommunalrådet.

- Och i Grängesberg så förberedde vi för en kraftig expansion hos Spendrups på Skackelbacken för några år sedan. De skulle bygga det modernaste bryggeriet i världen. Det hade redan varit på gång om inte Coca-Cola startat en egen läskfabrik i Haninge. Det förändrade marknaden över en dag, konstaterar Roger Stål.

Det i sin tur gör att om den dagen kommer då ölskatterna sänks så att svenska konsumenter köper sina drycker i Sverige så är kommunen och Spendrup startklara att bygga ut för att möta efterfrågan.

- Vi jobbar och utvecklar det vi kan. Just nu försöker vi få i gång Lyviksberget där vi diskuterat i många år. Nu känns det lite hetare och vi har företag som är konkret intresserade. Öppnar vi upp Lyviksberget så har vi ett par-tre nyetableringar redan inom något år, säger Roger Stål.

- I Ludvika hoppas vi på forskarbyn High Voltage Valley och att det växer upp konsultföretag och nya verksamheter runt denna högspänningsforskning. Det är en strategisk satsning.

- Ett annat litet gott exempel har vi i Fredriksberg där alla byggbara fritidshustomter nu är sålda och vi tar fram fler. Turismen växer i Fredriksberg där vi annars har ytterst svårt att locka företag att etablera sig.

- Vi har ett grundläggande problem, det saknas riktigt tryck bakom våra krav på infrastruktursatsningar. Vi måste helt enkelt få bättre järnvägar och vägar.

Men det finns också positiva tendenser. GIA, Siemens turbinskovelfabrik, Nyhammars Bruk, Logmax noterar kommunalrådet.

- Ser vi på verkstadsindustrin så är det inte riktigt tryck i konjunkturen. Nu är konjunkturen på gång rakt upp i USA, sedan kommer Europa.

- Vi ser ofta Västerbergslagen som en arbetsmarknad, men vi tillhör det vi kallar Mittdalarna. Och i Borlänge miljardinvesterar Stora Enso i Kvarnsveden och SSAB diskuterar ökad produktion. Det blir säkert som hos ABB att produktiviteten ökar markant men att det inte ger så många nya jobb. Men det ger stabilitet, jag hänger inte läpp även om våren varit tung, säger Roger Stål som blev mycket glad över en annan nyhet i går, nyheten om babyboomen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons