Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt välja gymnasium

Annons

Årskurs 9-elevernas preliminära gymnasieansökningar visar att 13 elever väljer naturbruksutbildningen i Rättvik. Utbildningsplatser som kostar 155000 kronor styck. Dyrt, tycker bildningsnämndens ordförande Christer Swedhs.

- Det här kanske öppnar för avtal med Bollnäs eller Sala.

Bildningsnämnden tycker det är tid att se över kostnaderna inte minst med tanke på att Rättviks gymnasium senast gick med tolv miljoner kronor i vinst. Christer Swedhs konstaterar att naturbruksutbildningen i Rättvik är klart dyrast.

- Vi vill ha en dialog. Vi tycker kanske att de tar för mycket betalt för utbildningen.

Swedhs medger att det kan bli aktuellt med att söka samverkansavtal med andra orter med naturbruksprogram.

Hur rimmar det med tanke på samarbete Siljansgymnasier emellan?

- Vi är fria att göra hur vi vill. Det viktigaste för oss är att hålla kostnaderna nere.

Christer Swedhs menar att det är tid för nytänkande. Skogs- och naturbruksutbildningar borde istället genomföras i samarbete med näringslivet. Dagens skoljordbruksutbildningar anses för dyra.

Ett annat problem för bildningsnämnden är att antalet Gagnefselever tycks minska i Leksands gymnasium. En orsak till tappet tycks vara att allt fler elever från grannkommunen i söder väljer friskolor på andra orter.

Tur är väl då att Leksand har hotell- och restaurangutbildningen Gästis dit cirka 80-90 procent av eleverna kommer från andra orter. En utbildning med riksintag som ger klirr i kassa.

- Den har en oerhörd betydelse, summerar Christer Swedhs.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons