Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt med nya jobb

Annons

En av dem som beklagar Siemens beslut att stänga turbinskovelfabriken i Östansbo i Ludvika är Kjell Nyqvist, tidigare under fem år platschef i den då ABB-ägda fabriken och nu vd i det lokala investmentbolaget Väsman Invest som ska ordna nya jobb i regionen.

- Det var en otroligt tråkigt besked. Jag känner med dem som arbetar i fabriken.

- Det är en mycket stor och unik kompetens som kommer att försvinna från Ludvika. Jag hoppas att det ska gå att vända detta till något positivt, säger Nyqvist.

- Vad man kan hoppas på är en ny produktion i lokalerna. Det är inte första gången som fabrikens existens varit hotad men det har vänts till investeringar, säger Nyqvist som nu är för långt från dagens verklighet för att kunna uttala sig om hur väl fabriken står sig i konkurrens med andra tillverkare av turbinskovlar.

- Under mitten och andra halvan av 1990-talet så gjordes stora investeringar i nya fräsgrupper och detta ledde till att fabriken blev mycket modern och välrustad.

-För några år sedan stod den väl i konkurrensen mot de alternativ som jag kände till. Men sedan har jag inte följt utvecklingen så jag vet inget om hur den står sig i dag. Men jag tror att den både utrustnings- och kompetensmässigt står sig väl, säger Kjell Nyqvist.

Han konstaterar att lösningen att bli en oberoende leverantör till flera turbintillverkare hade legat nära till hands om den hade tillåtits.

- Tidigare var det en överetablering inom turbinindustrin men om detta är fallet fortfarande kan jag inte bedöma, säger Nyqvist.

Som vd i Väsman Invest ser han det stora antalet arbetstillfällen 120 stycken med stor respekt.

- Man brukar förenklat säga att det kostar en miljon per nytt arbetstillfälle i statliga stödinsatser för att skapa ett nytt jobb. Ska man då skapa 120 jobb så krävs 120 miljoner.

- 120 arbetstillfällen kanske vi har lyckats med under Väsman Invests år. Vi har lyckats med Cepa i Grängesberg och misslyckats i andra försök. Det är förenat med mycket arbete att skapa nya långsiktiga arbetstillfällen..

- Men nu är fabriken stor och går det att hitta någon större som vill etablera sig så kanske det går lättare. Men börjar vi från noll så kommer det kosta pengar och jobb om vi inte kan få ett specialinriktat stöd. Det blir inte lätt i dag, alla kommuner i Bergslagen behöver nya jobb, konstaterar Kjell Nyqvist.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons