Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt för skogsägare

Annons

Det framkom i en av 15 motioner som behandlades på Skogsägarna Mellanskogs årsstämma i Falun på torsdagen.

Stämman konstaterade också att skogsägarrörelsen och LRF inte delar regeringens syn på blyammunition.

Redan är ju jakten med blyhagel förbjudet på våtmarker. Dessutom förbjuds även kulor av bly vid jakt år 2008.

Problemet är att ersättningsammunitionen i stål ger stora skador i sågverken. Dessa ratar därför virke som är förorenad av stålammunition och skogsägaren förlorar inkomsterna på virket.

Mellanskogs stämma beslöt att skicka motionen till LRF centralt.

Mellanskogs ordförande, Thomas Björklund, kunde se tillbaka på ett framgångsrikt år för föreningen. Rörelseresultat blev bättre än vad man satt som mål.

Under våren har föreningen kunnat höja priset på både massaved och timmer.

- Nu måste vi öka röjningarna - en ökning med 20 procent om året är möjlig för Mellanskogs del, lovade Thomas Björklund.

På industrisidan gick Mellanskogs Mindab som bekant samman med Assidomäns sågverks- och träförädling till nya Setra Group AB. (Se = Sverige, tra= trä, stavningsanpassat till internationell marknad)

Det nya företagets nye vd, Anders Nilsson, konstaterade:

- Sågverken köper en bristvara dyrt av skogsägarna, bearbetar den och säljer resultatet billigt.

Han påpekade, precis som gästtalaren Bertil Stener från branschorganisationen Skogsindustrierna, att det visserligen sågas mer än någonsin i landet men att priserna på det sågade virket är så låga av sågverken går på knäna.

Bästa sättet att få ekonomin att gå ihop är att öka efterfrågan vilket bäst sker genom ordentliga för skogsägarna och sågarna gemensamma marknadsinsatser.

Åtta länder i Europa satsar redan på träbyggnadsprogram av miljöskäl. Sverige ligger också i startgropen för ett sådant program. Men hur bra trä än är som byggnadsmaterial måste det fram systemlösningar och okunnighet kring samt fördomar om trä i byggnader måste bekämpas, kan man sammanfatta Bertil Steners anförande.

Föreningens valberedning fick ordentligt med skäll av ombuden för sitt sätt att jobba inför den här stämman, men valberedningens slutliga förslag till nya ledamöter i styrelsen antogs.

Styrelsen utökades från nio till tio ledamöter. Mikael Näslund, Bergsjö lämnade styrelsen. Nyvalda blev Anna Andersson, Ljusdal och Karin Perers, Fors.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons