Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att titta på digital tv

Annons

Utan någon större uppmärksamhet, utan några mer omfattande reportage, eller ens granskning av Sverker Olofsson, är det stora flertalet svenska tv-apparater på väg att göras värdelösa om några år.

Det kallas för digitalisering.

Den ska vara fullt genomförd om fyra år. Då ska den analoga signalen, den som gör att de flesta kan se tv-program i dag, släckas.

Det har kulturminister Ulvskog bestämt, påhejad av höjdarna i det stora tv-hus där teknik och digitalisering nu synes mer intressant och viktigt än själva programmen.

Vad vi tittare tycker? Det spelar väl ingen roll. Att släcka den analoga televisionen i Sverige långt före något annat land i världen sparar pengar.

Att varje tittare istället får betala mycket dyrt spelar väl ingen roll...

Någon rabatt på licensen eller ett licensfritt år som kompensation är nog knappast att tänka på.

När den analoga signalen, den som i dag sänder tv-bilderna till den stora majoriteten tittare, släcks är en digitalbox nödvändig om nu inte någon ny, revolutionerande upptäckt ser till att denna finess byggs in i apparaten.

Men i så fall måste ju hela möbeln bytas...

Verkligheten i svenska hem är två, vissa fall tre tv-apparater.

För att fungera måste de alla ha var sin digitalbox.

Att bara ta med sig boxen ut till landet går naturligtvis inte.

Hemma i bostaden har vi kanske kabel-tv, på landet gammal hederlig antenn på taket. Det är två skilda saker. Var och en kräver sitt digitala hjälpmedel.

Det blir avsevärt dyrare än i dag att titta på tv.

Sedan en tid är vi som kan titta digitalt begåvade med tre nya, svenska digitalkanaler. Själv kan jag se två. Men mitt högst personliga intryck av både 24 och TV4 plus är att de blivit en parantes, någonting bortglömt.

SVT:s 24:a känns hittills som större och viktigare inne i det stora tv-huset och som ett marknadsföringsinstrument i jakten på världens snabbaste digitalisering än vad den är för tittarna.

Men vi får nog lära oss att, oavsett vad vi tycker, är teknik just nu ett angelägnare ämne för tv-ledningen än tittare, program, innehåll och kvalitet.

Apropå kabel-tv och digitala kanaler: Till skillnad från exempelvis telefon, elström, där vi kan välja leverantör, är vi livegna när det gäller kabel-tv. Konsumenten har ingen möjlighet att välja vem som ska få leverera den signal som kommer ur väggen

Jag är glad att jag inte längre är tvångsansluten till Kabelvision.

Där tycks det vara principiellt tvärnej till all form av digitalisering vilket betyder att de kunder som skulle vilja ha de nya svenska digitalkanalerna inte kan få dem.

Men vi har ju lärt oss: Vad tv-tittare önskar och tycker betyder inte ett skvatt. Inte så länge vi tiger, tittar och betalar.

Veckans nostalgi

Drygt två miljoner tittare såg Stig--Helmer och Ole på sällskapsresa i lördags. Två miljoner trots att filmen säkert visats minst tio gånger i olika kanaler. Nostalgitripp, kärleksförklaring eller bara sysselsättningsproblem?

Veckans varning

Varför EM-kvalet mot Ungern på onsdag visas i Kanal5 kan man kanske fråga sig. Men knäpp absolut inte på tv:n för tidigt. Då riskerar du att hamna mitt i Big Brother, alla tiders slaskigaste svenska tv-produktion. Jag ska inte skriva vad jag tycker om programmet för då åker ansvarige utgivaren in.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons