Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att bo på landet

Annons

Det är kommunbygderådet Anne-Marie Sörbergs, som har kommit med idén. Sedan har Gun Drugge (c), kommunalråd i Hedemora, skrivit ett brev till finansdepartementet, där hon presenterar förslaget.

För det är faktiskt dyrare att bo på landet. Ofta har kommunen ingen skyldighet att underhålla vägar eller sätta upp skyltar. Det får vägsamfälligheterna stå för själva.

Ändå betalar landsbygdsborna lika hög skatt, som de som bor i planlagda områden.

Det är också svårare att få bygglov i landsbygdsområden. Bankerna lånar ogärna ut pengar och när huset ska säljas, gör mäklaren en låg värdering eftersom det är långt till service. För att inte tala om den näst intill obefintliga kollektivtrafiken. Så hur ska man då få folk att flytta ut på landet?

Om staten och Tillväxtdelegationen vill stimulera tillväxt på landsbygden, borde något radikalt göras, skriver Gun Drugge till finansdepartementet.

Hon vill att de 28 kommuner som omfattas av Tillväxtdelegationen, ska få bli ett försöksområde. Den som bor utanför planlagt område ska betala halv fastighetsskatt. Och inte nog med det - den reducerade summan ska dessutom gå direkt till kommunerna.

Pengarna ska öronmärkas och användas till att utveckla landsbygden.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons