Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyraste boendet

Annons

I Falun var undersökningens typ-lägenhet, en femrummare, 1 000 kronor dyrare per månad än standardvillan.

Ändå har regeringen nu lovat att villaägarnas beskattning ska ses över.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman har reagerat och spunnit vidare på undersökningen. I gårdagens DN debatt hävdar hon att hyresrätten har blivit den hårdast beskattade boendeformen, en beskattning som borde reformeras snarast.

Hon beskriver en annan verklighet bakom tabellerna: Att hyran tar större del av den genomsnittliga hyresgästens inkomst, 26 procent, än av den typiska villaägarens inkomst, där hyran tar 20 procent.

Enligt en undersökning som Engman refererar till har hyrorna dessutom mer än fördubblats mellan 1989 och 1999 och ligger högt över prisutvecklingen i övrigt under perioden, medan prisutvecklingen på egnahem ligger under den allmänna prisutvecklingen samma period.

Anledningen till att det blivit så här är enligt hyresgästföreningen att hushåll med ägda bostäder gynnades av 90-talets ekonomiska politik och bostadspolitik.

Som ett resultat av lång och framgångsrik lobbyverksamhet och nu senast vårens demonstrationer, har villaägarna, med villaägarnas riksförbund som pådrivande motor, fått regeringens löfte att deras skatter ska ses över.

Barbro Engman kräver i sin debattartikel en skattereform för hyresboendet. Hon ger ett flertal exempel på vad reformen bör innehålla, bland annat lika gynnsamma möjligheter för bostadsföretag att göra skatteavdrag som villaägarna har.

Barbro Engman anser vidare att bostadsfrågorna, som i dag är spridda på fyra olika departement, borde samlas under ett nyinrättat bostadsdepartement.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons