Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare renhållning?

Annons

- För ett normalt hushåll innebära förslaget en kostnadsökning på 210 kronor per år, berättar Christina Holback vid Teknik och fritidsförvaltningen i Mora kommun.

Detta för att täcka upp bland annat kostnaderna för att avsluta och sluttäcka Kråkbergstippen. Efter avslutningen av Kråkbergstippen kommer även kontroller med provtagningar behöva göras under flera år.

Avslutningen av tippen kommer också att finansieras via SITA Sverige AB:s taxa för industriavfall och taxan för övriga kommuner.

Bakgrunden till stängningen är ett EU-direktiv om deponering av avfall som antogs 1999, vilket Kråkbergstippen inte klarar följa efter år 2008.

- Det är möjligt att Kråkbergs-

tippen kanske kommer att ha återvinningsgård och stå öppen för mottagning av sopor även i framtiden, säger Christina Holback, men dessa kommer då att skickas vidare till en ännu obestämd destination.

Då även soptippen i Malung troligtvis ska stängas kommer ingen deponi finnas kvar i hela norra Dalarna efter avvecklingen år 2008. Två av de möjliga alternativen för framtida deponering är att soporna skickas till tippen i Borlänge eller till SITAs avfalls-

tipp i Forsbacka.

SOL JENNY ERSSON

Mer läsning

Annons