Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare mat försvårar FN-insats

Annons

90 miljoner människor i världen skulle svälta utan matbistånd från FN-organet World Food Programme (WFP). Men med de allt dyrare livsmedlen är det risk för att inte alla kan få hjälpen i fortsättningen.

Det är människor i bland annat Tchad, Uganda och Etiopien som litar på att WFP kommer med mat till dem. De utgör ändå endast drygt en tiondedel av alla de 850 miljoner som enligt beräkningar skulle behöva WFP:s hjälp. I fjol köpte organisationen mat för 600 miljoner dollar, omkring fyra miljarder kronor.

På fem år har WFP:s inköpskostnader stigit med nästan 50 procent. Majspriset har ökat ännu mer _ det har mer än fördubblats i en del länder det senaste halvåret.

Hittills har WFP inte behövt dra ner på hjälpen men nu säger organisationen att den kan behöva göra det om givarländer inte bidrar med mer pengar.

Josette Sheeran säger att oron växer för att biobränslen påverkar matpriserna och därmed möjligheterna att föda en växande befolkning. Hennes varning kan åter tända debatten om mat kontra bränsle.

Men inte bara biobränslen påverkar livsmedelspriserna. Utvecklingsländernas invånare börjar äta mer kött och för att möta det krävs större boskapshjordar. Allt större jordytor går därför åt till att odla åt boskapen i stället för åt människorna. Världens veteodlingar till exempel är nu mindre än för 25 år sedan, rapporterar USA:s jordbruksdepartement.

TT

Mer läsning

Annons