Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare gymnasieelever

Annons

Under budgetarbetet har barn- och utbildningsnämnden noterat och kalkylerat med många nödvändiga förändringar av verksamheten.

Till de större hör ökningen av kostnaderna för interkommunala ersättningarna, det vill säga de ersättningar som kommunen får betala för gymnasieutbildning i andra kommuner.

- I genomsnitt betalar vi 85 000 kronor per gymnasieplats och år, berättar barn- och utbildningsförvaltningens chef Håkan Elfving.

Kommunen räknar med att nästa höst få betala för betydligt fler gymnasieplatser än tidigare läsår.

- Det beror på att det är fler elever i den årskullen, berättar Håkan Elfving.

Att den stora årskullen börjar gymnasiet får också konsekvenser för grundskolan.

- Antalet grundskoleelever minskar med sammanlagt ungefär 70, vilket innebär att vi inte behöver lika många lärartjänster som tidigare. Vi räknar med att minska antalet lärartjänster med fem, förklarar förvaltningschefen.

Inom förskolan ökar antalet barn, främst i den östra kommundelen. Redan från den 1 januari är det 29 "nya" barn i som är i behov av barnomsorg.

- Vi har löst det mesta, men behöver ett par dagbarnvårdare till för att kunna bereda samtliga barn omsorg.

Under de senaste fem åren har antalet kommunala dagbarnvårdare minskat från ett 30-tal till ungefär tolv-tretton, men nu söker förvaltningen alltså två dagmammor.

- Vi har fått resurser i budgeten för att klara det här, men det är förenat med mycket arbete och planerande, konstaterar Håkan Elfving.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons