Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare än väntat

Annons

I slutet av juli, när Daldansen firar sitt tioårsjubileum, ska Sveaparken invigas. Två nya dammar, ett drygt två meter högt vattenfall, ett vattenspel på 15 meter, minigolfbanor, ett klubbhus och en ny stenmur, ingår bland annat i projektet.

Men vägen mot ett förverkligande har varit mödosamt. Föreningen Hedemora levande stad har tvingats lösa många praktiska problem. När ombyggnationen kom i gång upptäcktes att vatten- och dräneringsrör hade gått sönder. Det kostade 100 000 kronor att lägga nya.

Det hus som skulle placeras i Sveaparken skulle inte klara den sviktande marken. Den nya byggnad som köptes för att klara de dåliga grundförhållandena innebär en fördyring på 350 000. Här blir sluträkningen 700 000 kronor.

En kartläggning av Sveaparkens kondition innebar att några geologer hyrdes in. Den undersökning kostade 100 000 kronor, pengar som inte finns i föreningens kassa.

Geologernas undersökning visar att igenfyllningen av den gamla dammen kommer att kosta 300 000 kronor. Det är 200 000 kronor mer än beräknat. Tanken var att fyllnadsmassorna från ombyggnaden av Gussarvsgatan skulle användas. Men det gick inte eftersom dessa massor bestod av en rörlig jordart som skulle vara olämplig att lägga i Sveaparken.

Nya brunnar och ett sandfång vid dammarna kostade också pengar. Det vatten som flödar i vattenfallet pumpas tillbaka och återanvänds i ett slutet system.

Kommunalrådet Gun Drugge (c) berättar att kommunfullmäktige i slutet av maj ska diskutera fördyringen av Sveaparkens ombyggnad.

- Vi har en dialog med styrelsen och intressenterna i föreningen, säger Gun Drugge.

Hedemora kommun har redan satsat 900 000 kronor i projektet. Nu kan det bli aktuellt med att bevilja ett lån för de pengar som saknas. Pengar från EU är också på gång. Men den utbetalningen har dröjt.

Fotnot: De första besökarna har redan installerat sig i Sveaparken. Det är salamandrar, små vattenödlor vars kroppsbyggnad är likt ödlor med långsmal kropp och en lång svans som funnit en boplats i den nya dammen.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons