Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyra sommarjobb

Annons

När Rädda Barnen under våren undersökte hur Sveriges kommuner behandlar bidragslyftande familjer under sommarmånaderna, fann man att ungefär hälften av kommunerna anser att socialbidragen ska minskas om familjens barn sommarjobbar.

I Dalarna svarade tio av länets 15 kommuner på enkäten som skickades ut. Det visade sig att Siljanskommunerna Rättvik, Leksand, Orsa och Mora inte sänker socialbidragen, oavsett hur mycket eller lite barnen tjänar på sina sommarjobb.

I Avesta säger man att man gör en individuell bedömning från fall till fall. Det kan hända att man tar med ungdomarnas löner i beräkningen, eller inte, helt beroende på omständigheterna.

I Falun, Borlänge, Ludvika, Smedjebacken och Hedemora däremot, påverkar barnens inkomster bidraget. Flera uppger att man gör det i enlighet med Socialstyrelsens allmänna råd. I Borlänge ska frågan diskuteras i dag och eventuellt kommer reglerna att ändras.

I Falun börjar bidraget att minskas om barnet tjänar mer än 1 579 kronor per månad. Det har socialnämnden slagit fast.

- Så har det varit sedan före min tid, säger socialnämndens chef Ulrik Lindgren (kd).

Rädda Barnen menar i sin rapport att reglerna gör att det inte lönar sig för barnen att sommarjobba alls. Att det i praktiken innebär att barn straffas för att deras familj behöver socialbidrag.

Föräldrarna är ju försörjningsskyldiga för sina barn, inte tvärtom. Hur går det ihop?

- Men barnet försörjer ju inte föräldrarna, det gör ju socialen. Vi menar att barnet ska försörja sig självt - för sin del i hushållet, säger Ulrik Lindgren.

I Leksand har barnens sommar-inkomst ingen inverkan på socialbidraget. Anna-Lena Winge (c), ordförande i socialnämnden, förklarar varför:

- Det har varit i så liten omfattning så det har inte varit något att diskutera. Men sedan ser jag det som en uppmuntran också. Barn som växer upp i familjer med långvarigt socialbidrag behöver all uppmuntran de kan få.

Säter tillhör de kommuner som inte besvarade Rädda Barnens enkät.

- Den missade vi! Jag skäms, säger Marianne Trana, avdelningschef för individ- och familjeomsorg på socialtjänsten.

Frågan kom upp i Säters socialnämnd i går, och det visade sig att det inte finns några riktlinjer. Där finns för tillfället inga berörda familjer.

- Det enda jag kan hitta i våra normer är att när ungdomar jobbar under terminstid ska ungefär 50 procent tillfalla dem själva och resten räknas in i familjens inkomst. Detsamma borde gälla för sommaren men det är inget vi har spikat, säger Marianne Trana.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons