Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyra sommargäster

Annons

Sommarstuga, husvagn eller tält. Oavsett hur sommargästen bor under vistelsen i Dalarna ska han eller hon få hemtjänst om behovet finns. Enligt socialtjänstlagen är det vistelsekommunen som ska betala för hjälpen.

Nu vill Svenska kommunförbundet att landets kommuner redovisar vilka kostnader de har för sina sommargäster. Detta efter att Siljanskommunerna kritiserat lagen.

Kommunerna på landets västkust har också uppmärksammat problemet.

I fjol ordnade Rättviks kommun hemtjänst till mellan sju och tio personer från andra kommuner. I år är de ungefär lika många.

- Sommargästerna kostar runt 100 000 kronor varje år, säger Gunnel Gyllander, socialchef i Rättvik.

Eftersom det rör sig om så pass mycket pengar försöker Rättvik skriva avtal med vårdtagarens hemkommmun.

- En del kommuner förstår vårt problem och betalar. Andra gör det inte eftersom det enligt lag är vistelsekommunen som ska stå för kostnaden, säger Gunnel Gyllander.

Under sommaren är det knepigt att få ihop personal då stora delar av den ordinarie arbetsstyrkan är på semester. Arbetsmiljön är inte heller alltid den bästa.

- Sommarstugor byggs ju inte för att vara handikappanpassade, säger Maire Jonsson, vård- och omsorgschef i Leksands kommun.

Förra sommaren tog Leksand hand om 15 vårdtagare från andra kommuner. Då kostade insatserna drygt 75 000 kronor. Till det ska läggas kostnader för handläggning och beslut vilket uppskattningsvis blir 10 000 kronor.

I år är sommargästerna något färre än i fjol: elva stycken. Inget avtal har skrivits med hemkommunerna även om man har gjort det tidigare.

- I fjol hade vi många gäster med mycket insatser. I år är det lättare insatser som larm, matdistribution, städning och hygien, säger Maire Jonsson.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons