Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr tolkning av avtal med friskolan för kommunen

Annons

När kommunen sammanställde sina kostnader för grundskoleelever för läsåret 2002-2003 visade det sig bli mindre än budgeterat och dessutom hade kommunen delat upp kostnaderna för elever upp till och med sjätte klass och från och med sjunde.

Eftersom friskolan inte har haft några elever på högstadiet tolkade kommunen avtalet så att den lägre skolavgiften skulle betalas ut. Det gjorde att enligt kommunens beräkningar hade friskolan fått ut för mycket pengar och vid utbetalningen i juni hölls 366 000 kronor inne.

Följden blev att friskolan inte kunde betala löner och skatter i tid.

Detta har friskolan med stöd av föräldrarna löst och verksamheten kommer att gå som planerat inför hösten.

Nu har skolledningen räknat ut att kostnaderna per elev kommer att sjunka ännu mer till kommande år och i stället för en skolpeng på 54 789 kronor per elev och läsår blir det 50 600 kronor per elev och läsår.

Friskolans ledning har hela tiden varit inställd på att det avtal som skrevs i augusti förra året med kommunen skulle gälla ett år. Därmed skulle utbetalningen i juli bli på en tolftedel av 54 789 kronor gånger 74 elever.

Men kommunen anser att avtalet bara löper till sista juni och därmed skulle det vara en tolftedel av 50 600 kronor per elev som betalas ut.

- Läsåret börjar första juli och att det blev första augusti förra året beror på att friskolan startade först då, säger ekonomichefen Lars Nylén.

Det innebär att den utbetalning som ska ske till friskolan i juli ska bygga på de uppgifter som gäller för läsåret 2003-2004.

Följden blir att kommunen visserligen får betala den lägre ersättningen, men i stället för 74 barn får de betala för 101 barn.

För det är så många barn som är inskrivna vid friskolorna i Gubbo och Jobsbo kommande läsår.

Så i stället för en väntad utbetalning från kommunen på 337 865 kronor kan friskolan se fram emot att det ramlar in 425 883 kronor på kontot, drygt 88 000 kronor mer än väntat.

- Det var en trevlig överraskning, konstaterar friskolans ordförande Esko Junttila.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons