Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr skolmat i Älvdalen

Annons

Enligt samma statistik kostar skolmaten i Älvdalens kommun mest i Dalarna.

År 1996 kostade skolmaten 3 800 kronor per elev och år i Mora, personal- och transportkostnader inräknade. År 2001 hade kostnaderna sjunkit till 3 290 kronor.

Enligt Mora kommuns kostchef Sonja Sandström beror de minskade kostnaderna dels på att köken effektiviserats, dels på bättre livsmedelsavtal, ända ner på "kryddburksnivå".

- När kostenheten kom i gång 1997 fanns ett politiskt beslut om att spara in 16 tjänster och 2,5 miljoner kronor i verksamheten. Det har vi klarat med råge, säger Sonja Sandström.

Rationaliseringarna har däremot inte inneburit att skolmaten blivit sämre, enligt Sandström.

- Nej, matsedeln har inte förändrats. Vi har bra kvalité på skolmaten fortfarande och serverar lika mycket kött som tidigare. Gröt serveras bara en gång var sjätte vecka och soppa två gånger samma period. I Mora serverar vi också fortfarande mjölk till maten varje dag. Jag hör av andra kostchefer att det finns kommuner som slutat med det av kostnadsskäl.

En portion skolmat i Mora kostade 18,48 kronor år 2001 med personalkostnader och transporter inräknade.

Av detta belopp stod råvarukostnaden för 7,55 kronor per portion.

Enligt Skolmatens Vänner varierar råvarukostnaden från 4 kronor till 13 kronor i landets kommuner. Sonja Sandström anser alltså att det går att hålla en bra kvalitet på skolmaten med 7,55 kronor i livsmedelskostnad per portion.

- Jag hoppas, säger Sandström, att jag inte behöver vara med om att sänka kvaliteten på skolmat i Mora.

Kostenheten består av sammanlagt 33 kök i kommunen. 28 av dessa är tillagningskök som lagar cirka en miljon portioner mat på ett år, inte enbart till barn- och utbildningsförvaltningens verksamheter utan även till kommunens äldreomsorg och särskilda boenden.

Sonja Sandström har som chef för kostenheten en vision för framtiden.

- Att alla barn och elever lär sig äta enligt tallriksmetoden.

Måltidskostnaderna per elev och år varierade i Dalarna från 2 510 kronor (Falun) till 4 410 kronor (Ludvika) år 1996. Lägsta kostnaden fem år senare hade fortfarande Falun med 3 060 kronor per elev och år, medan Älvdalen satsade dubbelt så mycket, 6 120 kronor per elev och år, enligt statistiken, som kommunerna själva lämnat in.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons