Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dyr och svår miljösanering"

Annons

Det var under förra sommaren som tidningen kunde avslöja att stora mängder avfall i smått och stort hade dumpats i de gamla gruvhålen på platsen.

Där fanns också massor av direkt miljöfarliga föremål som bilbatterier med syra, oljedunkar och gamla kylskåp som med största sannolikhet innehåller freoner. Listan kunde göras mycket längre än så.

Det hela polisanmäldes och i ett senare skede dömdes en 50-årig stockholmare till 11200 kronor i böter för nedskräpning. Det ansågs bevisat att han hade lämnat några få soppåsar på platsen. Därmed verkar ärendet ha stannat. Alla andra som dumpat på platsen lär komma undan all den stund inget ytterligare kan bevisas.

Nu återstår att se om ordningen kan återställas ute den drabbade naturen.

- Det är ju en väldigt stor nedskräpning och vi kan inte göra som vi brukar, be tekniska kontoret att städa upp, säger miljöinspektör Charlotte Olsson i Ludvika.

- Vi har därför gjort en anmälan till länsstyrelsens register över förorenade områden. Därmed finns det en möjlighet att vi kan få pengar från Naturvårdsverket, berättar hon vidare med försiktig optimism.

Vad saneringen, om den är möjlig att genomföra, kommer att kosta har hon i dag ingen uppfattning om. Helt klart är dock att det kommer att handla om stora belopp.

En komplicerande faktor i sammanhanget är också att den illegala dumpningen har utförts i gruvhål. Det gör en sanering extra besvärlig och dessutom riskfylld för personalen.

- Jag vet att ett av hålen är 90 meter djupt och de tunga sakerna ligger väl på bottnen och går därmed inte att komma åt.

På torsdagen meddelades från markägaren, Stora Enso Skog, Hagge bevakning, att frågan om en bom över Bäckbergsvägen diskuteras och att ett beslut är att vänta inom kort. Enligt uppgift har stängsling av en del gruvhål redan utförts.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons