Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr el vid Bergheden

Annons

Det var för sju månader sedan som Anna Låås flyttade från sin lägenhet i Borlänge till en servicelägenhet vid Bergheden i Äppelbo. Snart märkte hon att elräkningarna blev betydligt dyrare än de hon tidigare haft trots att lägenheterna är ungefär lika stora.

- När jag bodde i Borlänge lagade jag all mat själv. Här äter jag i den gemensamma matsalen och använder aldrig min egen spis, ändå har jag nästan dubbelt så höga elräkningar som jag hade för lägenheten i Borlänge, säger Anna.

När hennes son, Ove Magnusson, började att söka efter orsaken visade det sig att lägenhetens ventilationsanläggning med elektrisk förvärmning av luften är kopplad till Annas mätare.

- Enligt hyreskontraktet ska värmen ingå i hyran men genom det här så hamnar en del av uppvärmningen på den egna elräkningen, säger Ove som menar att elkostnaderna borde hamna på Stiftelsen Vansbrohems mätare.

- Det vore bättre om Vansbrohem istället lade kostnaden på hyran för då ligger det i varje fall till grund för beräkningen av hyresbidraget, menar Ove.

Jörgen Israelsson vid Vansbrohem säger att han nu begärt att Fortum ska ta fram en beräkning av förbrukningen vid alla servicelägenheter i Bergheden för att kunna göra en jämförelse med servicelägenheterna i Järna och Nås som inte har den här typen av anläggningar.

- Om det visar sig att elförbrukningen är betydligt högre vid Bergheden så måste vi naturligtvis hitta en lösning. Det går ändå inte att enbart titta på elkostnaden eftersom den avgörs av vilket avtal som varje hyresgäst har. Vissa har bundna avtal och andra rörliga och med de höga elpriser vi har idag så kan det slå väldigt olika, säger han.

Jörgen Israelsson medger ändå att Vansbrohem borde vara tydligare i sina hyresavtal för Bergheden att elkostnaden för ventilationsaggregatet hamnar på den enskildes elräkning.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons