Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DVD ska locka unga till Fundia

Annons

- Vi letar hela tiden efter sätt att nå ungdomar och där kunde film vara ett, säger Kerstin Knutsson.

- På 15 veckor blir man ingen filmare man hinner bara skrapa på ytan, säger Monika Renberg-Lundgren, som snart insåg vilket gigantiskt arbete hon åtagit sig.

Därför frågade hon Jan Almqvist som också gick utbildningen om han ville hjälpa henne.

Det var för drygt ett år sedan och i dagarna blev de sista detaljerna med omslag till DVD:n och videon färdiga.

Filmen har redan visats för eleverna i årskurs nio på Bergaskolan och mottagandet blev bättre än filmmakarna vågat hoppats på.

- 70 procent tyckte att filmen var intressant och 30 procent ville veta mer om Fundia.

Från början var det Fundia som sponsrade filmarbetet men fler blev intresserade under arbetets gång. I dag står VBU, Samarkand, Smedjebackens- och Boxholms kommuner som medfinansiärer.

En bit av filmen handlar om Smedjebackens kommun och visar en attraktiv och livlig kommun där ungdomar ska lockas att bosätta sig i framtiden.

- Få är i dag intresserade av industriprogrammet, konstaterar Kerstin Knutsson som vill visa att stålindustrin inte är så tung och tråkig som många kanske föreställer sig den.

Ungdomarnas respons visar att filmen fyller sitt syfte och Monika Renberg-Lundgren och Jan Almqvist kan med rätta känna sig nöjda efter många timmars hårt arbete. Ett arbete som redan fått en uppföljare.

- Fundia har beställt två filmer till som ska användas på mässor. Utan tal men med text. De ska vara klara i höst, säger Monika Renberg-Lundgren.

Hon är mycket glad att kunna kombinera sitt arbete på Fundias labb med sitt stora intresse för film - och det på betalt arbetstid dessutom.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons