Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duperad av jägare

Annons

Svar till Rolf Gunnarsson, 7/2:

Jag har med intresse tagit del av Rolf Gunnarssons skriverier om landstinget, hur det fungerar och hur det stundom inte fungerar. Det är bra. Kämpa på!

Men när det gäller vargproblematiken har Gunnarsson låtit sig duperas av vissa jägare som inte drar sig för att använda grova överdrifter och även lögner i sina ageranden mot varg.

Enligt Gunnarsson bör vissa vargar få skjutas, därför att de ska få tillbaka sin respekt för människan. Och detta lär också vara partilinjen.

Nu kan man undra: Hur kan vargen få tillbaka något som den aldrig mist? Vargens skygghet för människan är vida känd, likväl som lodjurets. Vargens skygghet gör ju att den är retsamt svårjagad. Det är med hjälp av radiopejling, snöskoter eller helikopter som man med viss framgång kan jaga den.

Av vissa berättelser låter det som att det vimlar av vargar i skogarna. I verkligheten är det mindre än ett hundratal och dessutom spridda över mer än två tusen kvadratmil av Norge och Sverige. Men vid skrivbord och på riksdagsbänk är man tydligen dåligt underrättad om hur livet ter sig ute i markerna.

Gunnarsson borde själv ge sig ut i tassemarkerna och försöka smyga sig på en varg, eller en flock. Efter oändlig möda inser han att det är som att jaga sin egen skugga.

Det är bättre att ligga lågt i frågor där man är felinformerad och har dålig insikt.

Jag uppmanar Gunnarsson och moderaterna att konstruera ett, till synes, trovärdigare argument för sin linje i vargfrågan.

NILS ASPENSTRÖM

Mer läsning

Annons